Prosize kapsule

Pračovek u megamarketu!

– ili kako biti pametan i hraniti se zdravo-

Pravilna ishrana je jedini faktor koji ne sme da se izostavi ukoliko se žele postići bilo kakvi rezultati. Postoji toliko konfuznih teorija oko kojih su nastale filozofije zapisane u nutricionističkim knjigama oko kojih se po forumima vode silne debate. Teoretisati možemo do milje nam volje, ali neke činjenice i dalje ostaju čvrste istine od kojih se ne može pobeći.

Iron Abs za vas

Jedna od prvih stvari oko kojih se stvara konfizuja je i koja je dijeta ili tip ishrane najbolji za skidanje sala i dovođenja tela na prirodnu težinu. Ovo ujedno pokreće i pitanje ciljeva same osobe, a kod ove stavke se razilaze aktivni sportisti i ljudi sa normalno dnevnom fizičkom aktivnošću.

Zdrava ishrana – razlike u pristupu

Naime velika je razlika između sportiste sa po 7 i više treninga nedeljno i osobe koja ustaje svaki dan da bi odradila svojih 8 sati na poslu i provela popodne gledajući TV. Samim time i njihova dijeta se razlikuje. Bodibilderi (gde uključujem i sebe) su takvog mentalnog sklopa i sve rade na teži način. Jer, bože moj, ako nije teško neće biti ni napretka. I dok je ovaj mentalitet odličan za napredak u teretani, može biti koban prilikom preporučivanja dijetalnih izmena u svakodnevnom životu neaktivne individue.

Pošto je čovek svoju istoriju otpočeo sa nekoliko desetina hiljada godina lovačke karijere, jedino je logično zaključiti da se u skladu sa teorijom evolucije njegov organizam navikao na tip ishrane kao u to Paleo dobu (naravno oko ovoga se takođe vode žestoke debate, ali ajde da ostanemo u granicama naučnih činjenica).

Dakle, neaktivne osobe sa potrebom da dovedu svoju telesnu masu na jedan prirodan nivo i da povećaju kvalitet svog života u smislu da poboljšaju svoje zdravlje, treba da se pridržavaju iste (ili bar što je sličnije) ishrane tog pećinskog čoveka, nama dalekog rođaka. Nema tu mnogo mudrosti, ako se prati ovakav pristup ishrani i dnevna aktivnost ne zahteva od vas visok intenzitet onda u vašoj ishrani nema puno mesta za ugljene hidrate (UH).

UH služi da bude izvor energije za visokointenzivne aktivnosti, kao što je sprint, dizanje tegova i slično. Konzumiranjem UH bez potrebe za njima rezultuje gojenjem i to kroz povećanje masnih naslaga. Ovo nije jednostavno za prosečnog čoveka.

Slični tekstovi

2 komentara na “Pračovek u megamarketu!

  1. Alen je potpuno u pravu sto se tice mleka. Izuzetak cine jedino fermentisani mlecni proizvodi (kefir, kiselo mleko, obican jogurt) koji su korisni zbog lakto bakterija.