Prosize kapsule

Silvio Berlusconi – čovek koji zna HOW TO…

Kada se kaže PREMIJER, prve asocijacije su obično – ugledan, ozbiljan, reprezentativan (barem bi tako trebalo da bude). Međutim, kada kažete PREMIJER ITALIJE, onda je prva i jedina asocijacija Silvio Berluskoni – čovek sa sto lica i isto toliko stolica na svim važnijim pozicijama u Italiji. Kako čovek poput Berluskonija, o čijoj se sumnjivoj prošlosti, sadašnjosti, pa i budućnosti apsolutno sve zna može opstati skoro dve decenije u samom vrhu vlasti jedne od najuticajnijih i najstarijih civilizacija čovečanstva otkrijte u tekstu koji sledi.

Berluskoni, koji je rođen davne 1936. godine u Milanu, a koji Italijanskom političkom scenom sa pozicije premijera gospodari od 1994. godine, u svojoj zemlji, a i široj javnosti poznat je kao jedan od najbeskrupuloznijih političara svih vremena. Ovaj podatak i ne čudi toliko kada se u obzir uzme nasleđe njegovih prethodnika, a ono se najbolje može sagledati kroz bogati vokabular koji su nam ostavili – bahanalije, orgije… U svakom slučaju, lik i delo Silvia Berluskonija prate svakodnevni seks skandali, povezanost sa mafijom na svim nivoima, politička orijentacija na centralizaciju moći, baš kao što je to slučaj i sa privrednom orijentisanošću. Zemljaci ga zovu mafioso, marone, Don, Cavaliere.. mi ga znamo samo kao Silvia, pa ga tako i zovemo. Dakle, šta je potrebno da bi se uprkos svim mogućim preduslovima da završite iza rešetaka, vi sasvim neočekivano održali na vlasti skoro 20 godina?

Kontakti

Ma, boli nas uvo za sve..

Za Silvia je poznato da se u startu okružio pravim ljudima. Produbio je svoje kontakte sa mafijom, a zna se da je ona najmoćnija politička struja u Italiji, osigurao zaleđe laganim flertom sa Vatikanom, kao i sa najuticajnijim svetskim političkim moćnicima. Vodeći se onom starom – prijatelje drži blizu, a neprijatelje još bliže, Berluskoni se zbližio sa svima sa kojima je to mogao – od istoka do zapada, od Putina do Obame. Naravno, iz tog odabranog društva nije izabrao ni naš politički vrh, da l’ zbog sprdačine ili iz nekih drugih, ozbiljnijih razloga ko će ga znati.. Važno je da je Silvio dobar sa svima!

Kontrola

Kada si na nekoj važnoj poziciji, ili kada nisi, a želeo bi da budeš, pa čak iako nisi na poziciji, i nemaš nikakvih ambicija za dolazak na istu važno je da znaš koliki je značaj kontorle i samokontrole. Jedino kontrolišući sebe, svoje impulse i postupke možeš biti siguran da će i okolina biti pod kontrolom. Silviu ova veština baš i ne ide od ruke, čovek je slab na seksi devojke i tu nema pomoći, ali ne treba uvek učiti na nečijim svetlim primerima. Ponekad se mnogo više nauči na tuđim greškama, a grešaka se Silvio prilično naplaćao. Ne trči pred rudu, dva put meri, jednom seci, prvo skoči, pa reci hop… ima ih – ti primeni makar jednu.

Znaj znanje

Protiv Silvia Berluskonija vodile su se 22 parnice, a neke od njih se još uvek vode. Naravno, sve optužbe do sada su bile odbačene, jer za iste nije bilo dovoljno dokaza. Lako je biti milioner čija se neto vrednost procenjuje na 10 milijardi US dolara kada vrlo dobro poznaješ svaki italijanski zakon, a još bolje od toga sve njegove rupe. Još kad ti je Cosa Nostra zaleđe…

El Cavaliere..

Pazi šta pričaš

Još jedna Silvijeva greška na kojoj se može naučiti nešto. Silvio je političar, ali u političkim krugovima važi i za veliko spadalo i komičara. Njegove redovne izjave koje se u najmanju ruku mogu smatrati nekorektnim po mnogim osnovima to i potvrđuju. Silvio je nedodirljiv i za njega nema straha, ali ti nisi i zato je važno voditi računa šta, pred kim i u kojoj prilici govoriš. Nikada nećeš zažaliti zbog onoga što nisi rekao…

Kada si u Rimu…

Uprkos brojnim zamerkama koje bi svaki normalan čovek imao na prirodu Berluskonijeve vlasti, a poneki i ličnosti, ne može mu se, a ne odati priznanje za ingenioznost zahvaljujući kojoj je kao jedan od najneomiljenijih „likova“ svih vremena svima nama prirastao za srce. Tajna Berluskonijevog magnetizma je u odličnoj prilagodljivosti situaciji i ljudima sa kojima je. Italijani su muka od naroda, ne možeš ih uhvatiti ni za glavu ni za rep, nešto kao mi, ali ipak Silviu je pošlo za rukom da ih savlada koristeći oštar jezik, još oštrije mere kada je potrebno i jeftine političke trikove kojima im je ružičanstveno zamaglio pogled na ne baš tako sjajnu situaciju u zemlji. Kada si u Rimu ponašaj se kao Rimljanin – kaže Berluskoni i dodaje – Zbog moje lične biografije, poslovnog i političkog uspeha i profesionalnih veština, postao sam čovek s kojim niko ne može ni da očekuje da bi se mogao porediti.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Silvio Berlusconi – čovek koji zna HOW TO…

Ostavite komentar