Prosize kapsule

Mačke stručnjaci za zakone fizike

Mačke su poznate po svojoj gracioznosti, koju ispoljavaju čak i dok piju vodu. Ova odlika facinira biofizičara Romana Stokera, koji je istražio zašto i kako mačke tako elegantno gase svoju žeđ.

Stroker ističe da, za razliku od pasa koji jezik koriste kao kutlaču za ubiacivanje tečnosti u usta, što rezultira prskanjem na sve strane, mačke uzimaju kapi vode samo vrhom jezika koji savijaju tako da vodu dodiruju njegovim zadnjim delom. Umesto da prodiru kroz površinu tečnosti, one je samo lagano dodiruju, čime se voda lepi za jezik i podiže prema ustima.

„Mačke su jednostavno pametnije od pasa kada je reč o mehanici fluida,“ kaže stručnjak, čiji tim je radi detaljne analize konstruisao robota-mačku, koji je pokazao da se tehnika mačjeg pijenja temelji na igri adhezije, kohezije, inercije i gravitacije. Adhezija je sila privlačnosti koja vlada između dve različite stvari – u ovom slučaju voda prianja uz jezik. Kohezija je sila privlačnosti koja vlada među molekulima iste stvari i zahvaljujući njoj mačka uspeva da povuče uvis čitav niz kapljica vode, a ne samo ono malo što se direktno zalepilo. Zbog inercije niz nastavlja da se kreće prema gore, a gravitacija konačno prekida proces kada nadjača inerciju.

„Stvaranje niza podstiče inercija – tendencija tečnosti da, kada je jednom pokrenuta, nastavi da se giba. U jednom trenutku niz postaje veći i duži, ali potom se pod uticajem gravitacije skuplja i pada nazad u činiju. Zato mačka mora da odabere trenutak kada je najveći i u pravi čas zatvori usta,“ kaže Stoker, kog je na istraživanje inspirisao njegov kućni ljubimac. Biofizičar veruje da su mačke ovu tehniku izmislile jer žele što manje da se isprskaju, budući da su im lica i njuške vrlo osetljive.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.