Prosize kapsule

Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

Hakeri su široj javnosti uvek bili prilično zanimljivi ili su bili bar u onoj meri u kojoj su bili nedodirljivi i prekriveni slojem tajnovitosti. A nije da nisu. O njima se oduvek znalo vrlo malo, a u žižu javnosti bi najčešće došli tek posle izvršenog napada na neki kompjuterski sistem, koji bi medijski odjeknuo koliko i neka realna spektakularno izvedena pljačka.

Svojevrstan romantizam, koji je dugo bio pratilac hakera i njihovih aktivnosti, iščilio je onog trenutka kada su hakerskim alatima i znanjima počeli da se služe paceri kojima cilj nije bio da sruše sistem neke omražene institucije ili da svojim napadom demonstriraju slabost neke kompjuterske mreže, već da ukradu novac sa tuđih bankovnih računa ili poverljive lične i druge podatke koji bi se mogli zloupotrebiti na bezbroj načina.

Počeci hakerske kulture sežu do početka sedamdesetih, kada je izvesni John Draper pištaljkom iz kutije kukuruznih pahuljica uspeo da oslobodi telefonsku vezu u javnoj govornici i telefonira za dž.

Osamdesetih su formirane hakerske grupe Masters of Deception (MOD) i Legion of Doom (LOD) koje su bile vrlo vešte i zapažene u svojim aktivnostima, ali su svi đuture pohapšeni 1992. godine jer su se suviše zaneli tokom međusobnih sukoba i nadigravanja, što je policija mudro iskoristila.

Najpoznatija podela hakera je ona na Black Hat i White Hat hakere. Prva grupa obuhvata one koji svojim aktivnostima nanose štetu pojedincima i korporacijama i znanje koriste u, uslovno rečeno, loše svrhe, a druga svoje znanje koristi za otkrivanje sistemskih i softverskih propusta, dakle, u svrhe koje bismo mogli nazvati dobrim.

Slični tekstovi

1 komentar on “Učiti, učiti, samo učiti i – postati HAKER!

  1. Three Laws of Robotics, which read :

    Act I – Robots may not injure a human being or refraining from action to allow him to be injured.

    Act II – Robot must obey the orders it receives from human beings unless they are contrary to law and.

    Act III – robot must protect its own existence except in cases where such protection is inconsistent with I and II of the law.