Prosize kapsule

Kako napredovati u poslu?

Ako ste pratili naša upustva, do sada ste uspešno podmazavši svoju vezu pokrenuli paklenu mašinu čija je apsolutna funkcionalnost neophodna da vas uvede u magični svet iza gvozdenih vrata koja otvara ne lepa reč već pravi čovek. Taj svet zove se – posao. Namerno nismo upotrebili odrednice „stalan“, „privremen“ ili „volonterski“, jer će vam u Srbiji, zemlji nevidljivih perspektiva i besperspektivnih mogućnosti, za sreću biti dovoljno i samo ovo – posao. Dakle, sada ste „zaposleno lice“. I šta dalje? Dalje radite na tome da to i ostanete, jer vam niko ne garantuje da hoćete.

Naravno, veza je najjača karta na koju ćete igrati u zadržavanju posla. Međutim, postoji još nekoliko stvari na koje se možete osloniti, a koje zavise isključivo od vas i podrazumevaju fer igru. To su oni koraci koje biste preduzeli u varijanti da živimo u zemlji koja je zaista demokratska, nekorumpirana i čija je zakonska funkcionalnost stvarnost, a ne privid. Da krenemo..

Odluke

Iako najveći deo svoje kreativne energije pri traženju posla usmeravamo ka uvaljivanju u neku državnu firmu kako bi ostatak života proveli u lezilebovanju na državnim jaslama, činjenica je da je tih idiličnih pozicija sve manje, a da je konkurencija za retke preostale – brutalna. Preostaju privatnici – poslodavci koji vole krv, suze i znoj, iste često plaćaju malo, ali ih ipak plaćaju. Za koji god da ste se posao izborili, možete ga zadržati jedino ako pokažete inicijativu, kreativnost i spremnost da u odlučujućem trenutku stisnete petlju i donesete odluku. Nije važno da li je dobra ili loša – svaka je bolje od beskonačne neodlučnosti provedene u preispitivanju. Stagniranje je najveći gubitak. Svaki drugi je nadoknadiv.

Odgovornost

Koliko god da si iskusan u donošenju pravih odluka, jednog dana ćeš doneti i pogrešnu. Kada se to desi, najgluplje je da ostatak vremena provedeš u kažnjavanju sebe što si to učinio. Improvizuj, prilagodi i prevaziđi – vojnička tehnika koja se može pokazati korisnom kod mnogih stvari u životu, ne samo u poslu.

Pokaži zube

Umiljato jagnje dve ovce sisa. Istina. Dobrom diplomatijom, pragmatičnim i praktičnim postupcima, bez prevelikog uplitanja emocija u bilo šta što je vezano sa poslom doguraćete daleko. Međutim, osim kroz osmeh, zube je ponekad potrebno pokazati i kroz kiseo kez. Kez koji će poručiti – imam svoj stav i spreman sam da ga odbranim jer znam koliko vredim.

Tračarenja

Tračarenja su najgori vid kancelarijske prakse u kojem možeš učestvovati. Naš savet je – zaobiđi. Osim toga što je garantovano da će ti se obiti o glavu, dovoljno je i samo to da ti prikače nadimak – tračara. Nikada nećeš zažaliti zbog onoga što nisi rekao. A kada je reč o zlim jezicima koji se oštre o tvoja nejaka radnička leđa – ignoriši. Psi laju, karavani prolaze…

Budi u toku

Nikada sebi nemoj dopustiti da se prepustiš. Tada zavisiš isključivo od reke koja te nosi – kontrola je sve slabija. Uči, usavršavaj se, vodi svoj život pravcem kojim želiš da on ide. Dobio si ga da bi sa njime nešto učinio, ne da bi ga odbacio. Reklama poznatog lanca drogerija jasno kaže – Za ovaj posao nam nisu potrebni ljudi, već ajkule. Shvati da će more uskoro biti krcato njima. Ako planiraš da preživiš, moraćeš da budeš VELIKA BELA.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

3 komentara na “Kako napredovati u poslu?

  1. Pozdravljam vašu redakciju, i ekipu "Muškog magazina" kog redovno čitam. Zamolio bih vas da li biste mogli da, kad već pišete o karijeri, napišete nešto o jačanju volje, odlučnosti, lenjosti, kako se navići na rad. Jer su to glavni faktori za uspeh u bilo čemu u životu.

    Da rezimiramo: napišite nešto o lenjosti, radnim navikama, kako ih steći, kako "izbiti" lenjost iz naših navika itd. Ovo su glavni problemi društva u Srbiji. A i glavni faktori za uspeh u svim poljima u životu.

    -Hvala

Ostavite komentar