Prosize kapsule

WikiLeaks – svet bez tajni!

Džulijan Asanž

Afera „VikiLiks“, koja je poslednjih dana prilično uzdrmala svetsku političku scenu, najbolji je dokaz o neslutećim razmerama moći interneta. Za njega granice ne postoje, a informacija se širi možda i brže od brzine svetlosti. Portparol veb-sajta Kristin Hrafnson ističe da je objavljivanje poverljivih depeša vlade SAD-a sasvim zakonito i da narod ima pravo da zna šta rade zvaničnici koji ih zastupaju. „VikiLiks se bori za svet bez tajni“ kaže ona. Dok se Džulijan Asanž, osnivač pomenute veb stranice za kojim je raspisana Interpolova „crvena poternica“, krije od pobesnele političke elite, nama preostaje da se zapitamo o još jednoj temi vezanoj za internet i informacije. Ako je ovako lako doći do najtajnijih informacija i objaviti ih čitavom svetu, kakvu garanciju poverljivosti imaju najobičniji korisnici interneta?

Šta je WikiLeaks?

VikiLiks je međunarodna neprofitna medijska organizacija koja se bavi otkrivanjem i objavljivanjem poverljivih informacija koje su inače nedostupne običnim ljudima. Izvori iz kojih se prikupljaju podaci mahom su tajni i anonimni, a smatra se da je od osnivanja, 2006. godine, ova organizacija u roku od jedne godine prikupila više od milion i dve stotine hiljada poverljivih dokumenata. Među mnogim „VikiLiksovima“, svakako je najpoznatiji snimak objavljen u aprilu ove godine na kojem je prikazan incident sa ubistvom iračkih civila od strane vojnika SAD-a, 2007. godine. Osim ovog snimka, VikiLiks je objavio više od 400.000 dokumenata o sličnim incidentima iz Avganistana, Iraka, ali i Kenije i drugih ratnih područja.

Ko je osnivač Wikileaks-a?

Iako se kao osnivači Vikiliksa navode kineski hakeri, slobodni novinari sa svih meridijana planete, naučni radnici, matematičari i brojni volonteri, ime Džulijana Asanža najčešće je pominjano u kontekstu osnivača, organizatora ili kako to kažu u Vikiliksu – duše i srca organizacije. Asanž (39), rodom Australijanac, a po zanimanju bivši haker, u ilegali je od trenutka kada je broj tajnih dokumenata na Vikiliksu dostigao cifru od 250.000. Optužen za silovanje i seksualno zlostavljanje Asanž se po pretpostavkama Interpola, koji je juče raspisao i „crvenu poternicu“ za njim, krije ili u Švedskoj ili na jugoistoku Velike Britanije, a sa protivnicima se raskusurava isključivo putem Skajpa ili sličnih sredstava internet komunikacije. Do danas broj  volontera koji pomažu VikiLiksu u razotkrivanju najvećih svetskih tajni došao je do 1. 200 registrovanih čalanova što VikiLiks čini ozbiljnom pretnjom po svetske centre moći.

Za svoje akcije Vikiliks je već nekoliko puta nagrađivan novinarskim priznanjima – New Media Award Economist Magazin (2008.), Amnesty International’s UK Media Award (2009.), a New York Daily News Vikiliks svrstava među najuticajnije sajtove, čije bi vesti, zaista, i mogle da promene svet.

Šta je VikiLeaks otkrio?

Osim najnovijih otkrića u kojima se pominje povezanost ruskog premijera, Vladimira Putina, sa ruskim mafijaškim podzemljem i inicijative državne sekretarke SAD-a Hilari Klinton da se špijuniraju Ujedinjene Nacije, u poslednjem VikiLiksu, veliki je broj dokumenata koji se tiču mutnih radnji na Balkanu. Kosovo je veoma pominjana tema, a od značajnijih imena tu su i Vuk Jeremić i Ratko Mladić. Američka administracija i politički vrh ove zemlje istakli su da će aktivnosti Vikiliksa ostaviti mnoge ljude bez posla i uništiti mnoge živote, od čega se VikiLiks ogradio izjavom – Borimo se za svet bez tajni.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar