Prosize kapsule

Svi Biseri Kristijana Golubovića

Aleksandar Kristijan Golubović, čijoj će kriminalnoj grupi u petak u 13 sati biti izrečena presuda, u završnoj reči na suđenju U Višem sudu u Beogradu odbio je optužbe za preprodaju heroina, tvrdeći da je apsolutni protivnik droge i da je hiljade mladih odvratio od droge i kriminala.

“Nisam kriv, taman posla, policija i tužilaštvo su iskoristili prljavštinu… a ja sam na hiljade klinaca uspeo da odgovorim od kriminala i poroka. Čak i da me proglasite nevinim, ja sam izgubio na ideji, jer će me se klinci kloniti, a to i jeste bila ideja policije” rekao je Golubović.

On se požalio sudskom veću na nekorektno izveštavanje medija, koji “se nisu držali teme da li je on kriv ili ne”. “Ispalo je da ja ovde pravim teatar, pa su me supruga i advokat kritikovali zbog toga. Ja sam za 125 grama heroina dobio celu stranu u novinama, a kad nekog uhapse sa 200 kilograma taj dobije ovolicki članak” rekao je Golubović, pokazujući rukom koliki je članak u pitanju.

Smeh se čuo u sudnici kada je Golubović, na kraju suđenja, pohvalio sudsko veće sudije Janeta Parđovskog rečima: “Vi ste jedino sudsko veće koje nije kunjalo”.

Golubović je pričao kako se u srpskom društvu ne radi na resocijalizaciji osuđenika i naveo da je upravniku zatvora predlagao da se o njegovom trošku okreče zidovi. “Mi bi tu onda mogli da crtamo manastire, bambije i Miki Mause, i bilo bi lepo, a umesto da je do toga došlo, ispalo je da sam ja prolupao” rekao je Golubović.

Prema njegovim rečima, niko u tom sistemu nije iskoristio njegove potencijale, objasnivši da on lepo crta, a da je u zatvoru kao “Kanibal Lektor” i da mu fali samo maska.

On je sudskom veću predložio da prilikom odluke o njegovoj krivici i kazni uzme u obzir da ima maloletnog sina od 15 i po godina, koji umesto da ide na koledž, što je za njega planirao, počinje da se druži sa lošim društvom.

Ocenjujući da su transkripti prisluškivanih razgovora između njega i članova grupe inkriminišući, Golubović je ukazao da se on družio sa “devijantnim ljudima, koje je upozoravao da ne ‘baljezgaju’ telefonom jer samo mentalno zaostali mogu to da čine”. “Već sam jednom bio na robiji zbog toga” rekao je on.

Golubović je predložio sudskom veću da ga osudi na “doživotni uslov” i da, ako ikada i nepropisno pređe ulicu ide u zatvor. “Simbol pravde je gospođa sa mačem i vagom u rukama, ali me buni njen povez preko očiju, pa vas molim da taj povez skinete” poručio je Golubović sudskom veću.

Ostali članovi njegove grupe koji se terete za trgovinu drogom – majka Milanka Golubović, Mirsad Fujaljkić, Ferat Skenderovski, Safet Ibrović, Uroš Vuković i Marko Poljak, optužen da mu je prodao pištolj – negirali su krivicu i tražili oslobađajuće presude.

Više tužilaštvo u Beogradu predložio je prošlog četvrtka, u završnoj reči, da se svi optuženi oglase krivim i osude po zakonu shodno stepenu njihove krivice, dok su branioci optuženih predložili oslobađajuće presude i ukidanje pritvora za svoje branjenike.

Golubović je optužen da je organizovao grupu koja je trgovala heroinom od početka avgusta 2009. godine do 16. januara, kada je policija prilikom hapšenja zaplenila 125 grama heroina. On je, pre nešto godinu i po dana, pušten iz zatvora u Požarevcu, gde je izdržao kaznu od četiri godine zatvora zbog iznude 3.000 evra i kilograma zlatnog nakita od jednog bračnog para.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar