Prosize kapsule

Vikiliks: Američka firma podvodila dečake policajcima koji su ih silovali

Zaposleni u američkoj privatnoj kompaniji, koji su obučavalli avganistanske snage, podvodili su dečake policajcima a oni su ih, često drogirani, seksulano zlostavljali, piše u jednom od tajnih dokumenata koje je objavio “Vikiliks”.

Firma Din Korp (DynCorp) odabrana za obuku avganistanskih policajaca, prema navodima iz objavljenih dokumenata, bila je umešana u “angažovanje” mladih Avganistanaca za privatne zabave.

Dečaci od osam do 15 godina su na zabavama, organizovanim u avganistanskoj regiji Kunduz, izvodili “tradicionalne plesove”, koje su talibani zabranili. Našminkani i obučeni u ženski dečaci su izvodili zavodljivi ples pred, uglavnom, starijim, često drogiranim muškarcima, navedeno je u dokumentima koje su objavili britanski list “Gardijan” i portal “Siti stejt tajms”.

Posle plesa, muškarci su putem aukcije kupovali dečake i seksualno ih iskorišćavali.

Avganistan je zahtevao da privatne kompanije budu stavljene pod mnogo veću kontrolu vlade, ali američka ambasada nije imala pravnu mogućnost da ispuni njihov zahtev i preuzme vlast nad centrima za obuku firme DinKorp.

U okviru istrage tog incidenta uhapšena su dva policajca i devet Avganistanaca, preneo je “Gardijan”.

Avganistanski ministar unutrašnjih poslova Hanif Atmar je u razgovoru sa pomoćnikom američkog ambasadora prošlog juna istakao da bi taj incident trebalo zataškati i da bi objavljivanje priče o tome ugrozilo mnoge živote, navedeno je u depeši.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar