Prosize kapsule

Kako poboljšati koncentraciju?

Problemi sa koncentracijom ne moraju biti u vezi sa godinama. Loš san, manjak ili višak energije, umor, depresija, odbojnost prema onome na šta se moramo fokusirati.. sve ovo može biti razlog loše koncentracije, bez obzira da li nam je 5, 15, 25 ili 75 godina. Naravno, sa godinama skoncentrisati se na nešto postaje sve teže, ali evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da ubrzate moždane vijuge. Vizuelizacija je ključ problema…

Brojna su istraživanja koja su ukazala na pozitivan efekat tehnike vizuelizacije na poboljšanje pamćenja. Evo nekoliko primera kako vizuelizacijom možete poboljšati svoju koncentraciju.

Vizuelizujte predmet

Svakog dana, dva puta dnevno 5 do 10 minuta praktikujte sledeću mentalnu vežbicu. Zamislite jedan predmet iz vašeg stana. Neka to bude neki predmet sa mnogo detalja, kako bi vežba bila izazovnija. Skoncentrišite se i pokušajte da vizuelizujete taj predmet do najsitnijeg detalja.

Vizuelizujte zadatak

Ne postoji zadatak koji je toliko komplikovan da nije ostvariv. Ako imate problem sa rešavanjem zadatka pokušajte da zamislite kako ćete ga rešiti. U mislima razradite plan rešavanja korak po korak. To će vam pomoći da problem uspešno rešite i u stvarnosti. Bez malo muke nema ni napretka — potrudi se.

Vizuelizujte cilj

Kada je glava puna raznih informacija, zadataka i obaveza, teško je skoncentrisati se na ono što je zaista važno. Prvi korak — ispraznite misli. Nije lako, ali može vam pomoći to što ćete na papir staviti jednu, dve ili koliko već imate prioritetnih obaveza za taj dan. One su ono o čemu ćete misliti, sve ostalo ostavite po strani. Kada ste odredili obaveze, skoncentrišite se na cilj. Postoje dve vrste ciljeva – kratkoročni i dugoročni. Ostvarivanjem kratkoročnih stižemo do dugoročnih. Dan započnite onog trenutka kada u svojim mislima jasno vizuelizujute ciljeve za taj dan, ali i onaj krajnji. Taj cilj je smisao vašeg života. Živeti bez njega je besmisleno.

Meditacija

Iako ne volimo mnogo te pomodne stvari poput joge, meditacije i neizostavnog Feng šuija, istina je da meditacija može pomoći kod loše koncentracije. Kako je njen glavni cilj opuštanje i fokusiranje na jednu misao, izoštriće vašu svest i umanjiti stres, a to su dva osnovna uzroka loše koncentracije. U toku dana pronađite makar 5 minuta tokom kojih ćete se izdvojiti iz ovog sveta i otići na samo vaše mesto, i pronaći mir.

Bonus saveti

Osim vizuelizacije, koncentraciji doprinose i fizička aktivnost, pravilna ishrana, ali i pojednostavljivanje problema. Fizičkom aktivnošću poboljšaćete cirkulaciju krvi, što je neophodno da bi do vašeg mozga uvek stizao svež kiseonik, ali ćete ubrzati i metabolizam. Pravilna ishrana za one koji pate od loše koncentracije zasnovana je na što više tečnosti, a što manje namirnica koje sadrže zasićene masti i šećere. I za kraj — kad god se pred vas ispreči naizgled nesavladiv problem raščlanite ga. Podelite ga na više manjih problema i rešavanjem jednog po jednog manjeg rešite izađite na kraj sa ovim velikim!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar