Prosize kapsule

Deset najgorih načina da započnete dan!

Jedan od najgorih načina da započnete novi dan jeste proklinjanjem istog. Ipak, ovim načinom, u narodu poznatijim kao „ustati na levu nogu“, svoj dan započinje većina nas. I kao da to nije dovoljno, ređaju se nove greške koje za rezultat imaju želju da noć padne što pre, kako bismo sklopili oči i zaboravili sav užas dana za nama. A za taj užas uglavnom smo najviše krivi sâmi. Evo najčešćih grešaka koje činimo po ustajanju, a čije bi izbegavanje značajno promenilo svaki naš dan.

“Ustati na levu nogu”

Ako dan obično započinjete uz psovku tipa „opet sam se uspavao“ i sada imate svega pet minuta da se umijete, operete zube, istuširate, obrijete, obučete, doručkujtete i popijete kafu, sasvim je logično da će stres kojim ste probudili organizam uz vas ostati tokom celog dana. I ne samo uz vas  — prenećete ga i na druge. Šta se tu može promeniti? Razmislite…

Dehidratacija

Kada se probudite, prvo što je vašem organizmu potrebno jeste voda (ok, možda drugo,  ako računamo neizostavnu potrebu da mokrite). Ako ste poslušali neki od naših saveta iz ranijih tekstova, spavali ste  neophodnih sedam sati. Vaše telo je tih sedam sati provelo bez hrane, ali što je još važnije, bez vode. Voda je neophodna da bi organizam normalno funkcionisao, i zato je nešto najzdravije što možete učiniti za sebe ujutru to da popijete dve čaše vode i pojedete neko voće. Osim što ćete pokrenuti metabolizam, obezbedili ste telu zdrave namirnice, što predstavlja prvi korak ka vašoj pozitivnoj energiji.

Umivanje

Klasično muško umivanje najčešće se sastoji od prskanja krmeljivih očiju sa dve ili tri kapi hladne vode, u najvećem broju slučajeva bez sapuna. Posmatrajte umivanje na simboličan način. Oči su, logično, naš prozor u svet. Da bi se kroz taj prozor jasno moglo gledati on mora biti dobro opran. Ako ga zamuljate polusuvom krpom, takav će biti i vaš pogled – mutan i depresivan. Umijte se kao čovek!

Pranje zuba

Ne želimo da verujemo u to da još uvek postoje oni kojima su potrebne lekcije o pranju zuba. Ali, znamo da takvi postoje. Zdravlje od usta polazi. Veliki broj veoma ozbiljnih oboljenja proističe iz loše higijene usta i zuba. Kardiovaskularna oboljenja jedan od svojih najčešćih uzroka imaju u kvarnim i zapuštenim zubima. Pranje zuba dva puta dnevno je minimum prevencije koju sami možete preduzeti. To je opšta kultura. Redovne posete stomatologu, to je već odgovorno ponašanje.

Preskakanje doručka

Ručak u podne je odlična navika, ali samo ako mu prethodi doručak. Makar to bila jabuka uz čaj ili jogurt, prvi obrok je najvažniji obrok u toku dana. Zašto, pogledajte u našem tekstu Zdrav doručak.

Slični tekstovi

Ostavite komentar