Prosize kapsule

Zimska depresija – kako se boriti sa njom?

Iako ste mislili da je zimska dremka rezervisana samo za medvede i druge zveri i zverove, već sa prvim naznakama zime i skraćivanja dana postaje jasno da smo zimskom snu itekako podložni i mi – ljudi. Verovatno ste se već zapitali zašto smo tokom zime, iako se manje krećemo, svakog dana sve umorniji, a poneki i sve depresivniji. Zimski umor povezan je sa skraćivanjem dana, odnosno dnevne svetlosti. Organizam se privikava na novonastale klimatske uslove, a najbolje rešenje jeste da se i sami prilagodimo promenama oko nas – kada ti se spava ODSPAVAJ!

Stručnjaci objašnjavaju da uzrok zimskom umoru leži u lučenju hormona melatonina, koji reguliše našu potrebu za snom, a luči se upravo onda kada nema dovoljno svetlosti oko nas. Kao što znamo dani su zimi sve kraći, pa tako zimi često i pre smrkavanja osećamo umor. Kako navode antropolozi, nekada su ljudi mnogo više poštovali prirodni bioritam. Bilo je sasvim normalno na spavanje ići kada se smrkne, a ustajati sa prvim zracima Sunca. Međutim, od trenutka kada je izmišljeno veštačko osvetljenje mnogo toga se promenilo. Iako tokom leta i dalje osećamo manju potrebu za snom, zimske dane je teže pregurati. Ipak, postoji lek za sve..

Zimska depresija – svetlost

Kako je uzrok našem lošem raspoloženju, umoru i depresiji tokom zimskih dana uglavnom manjak svetlosti pokušajte sa svetlosnom terapijom. Smatra se da svetlo pozitivno utiče na raspoloženje, pa u skladu sa tim nastojte da svaki trenutak koji vam to dozvoljava provedete na Suncu ili lepom vremenu, a kada ste u zatvorenom prostoru osvetlite prostoriju na pravi način. Ne mora to biti neko jako osvetljenje, ali neka bude prijatno. Smatra se da je jačina svetla od 200 do 300 lixa sasvim dovoljna da vam na neko vreme podigne raspoloženje, a poređenja radi, normalna jačina osvetljenja u stanu ili na poslu kreće se od 400 do 600 luxa. Najvažnije je da ne boravite u mraku.

Iron Abs za vas

Zimska depresija – fizička aktivnost

Osim dovoljne količine svetlosti za normalno funkcionisanje tokom hladnih dana neophodna vam je i intenzivnija fizička aktivnost. Govoreći o njoj treba napomenuti da akcenat ne morate stavljati toliko na napore kojima se podvrgavate svakodnevno vežbajući, već više na kontinuiranost tih treninga. Da biste poboljšali sebi raspoloženje dovoljno je i da svaki dan započnete jednočasovnom ranom šetnjom – udahnite svež zimski vazduh, a izdahnite ustajali zimski umor.

Zimska depresija – vitamini

Odličan lek za zimsko neraspoloženje i depresiju jesu i vitamini, naročito vitamin C koji se nalazi u limunu, narandžama, kupusu, paprici i mnogom drugom povrću. Vitamin C je lek izbora, ne samo za prehlade i viruse, već i kao podizač pozitivne energije. Započnite svaki zimski dan limunom i dani će vam biti topli i veseli poput njegove boje. I zapamtite, najbolji lek za svaku depresiju jeste da se ne predate. Kada vam se čini da ne možete dalje gurajte, gurajte sve dok ne izgurate. Ako vam se prispava, odspavajte, ali ne gubite vreme čekajući i prevlačeći se.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.