Prosize kapsule

Promena karijere

Koliko je teško, pa skoro, ali SKORO nemoguće, zaposliti se u Srbiji danas, svima nam je poznato. O onima koji su prestali da broje godine provedene na birou nećemo govoriti. Ovde će biti reči uglavnom o onim retkim mladima koji su nekako uspeli da pronađu posao. Istraživanja pokazuju da najveći broj tih mladih u prvih pet godina svog radnog staža promene u proseku tri zanimanja. Diploma je samo garant da ćete zbog nje imati prednost pri pozivanju na posao, ali ne i da ćete na isti biti primljeni.

Promena karijere – prilagodi se

Kao što ste primetili, iskustvo (ne računajući veze) najjača je karta na koju morate zaigrati. Međutim, vi ga nemate. Zašto? Niko vam nije dao priliku da ga steknete. U oglasima se navode prilično besmisleni uslovi – marketing menadžer do 25 godina sa minimum 3 godine iskustva; inženjer; do 30 godina, 5 godina iskustva na terenu… Po ovoj logici, bilo kakav privatan život i mogućnost neke druge rutine osim SPAVAJ I RADI, ne dolaze u obzir. Ipak, tržište postavlja uslove i moramo im se prilagoditi ako mislimo da preživimo. Upravo zbog toga promena karijere i jeste važna. U vremenima koja ne samo da dolaze, nego koja su već došla, sasvim je normalno da ste danas veb developer, a sutra stalno zaposleni obližnjeg pogrebnog društva. Čast, upisana lepim fontom na vašoj fakultetskoj diplomi, može biti povređena i ukaljana, ali od toga nema ’leba. Prilagodi se što pre. Uostalom, prilagođavanje i jeste odlika inteligentnih.

Šta možeš uraditi?

Nekoliko je osnovnih koraka koje možeš preduzeti da bi se što pre pronašao u novom pozivu.

Prilike – poštuj sebe

Prilike se uvek ukazuju, samo je važno prepoznati ih i iskoristiti maksimum od svake. Propuštanje je najgora opcija za koju se možeš opredeliti. I dva dana na najneperspektivnijem poslu bolja su od dva izgubljena dana koja si proveo ne radeći ništa. Svako novo iskustvo dragoceno je. Ono što je važno jeste da se ne zadržavaš predugo na poslu koji ti donosi više štete nego koristi (korist ne mora uvek biti materijalna; veze, kontakti, bilo kakav benefit je dobrodošao). Svoj rad UVEK moraš vrednovati. Posao nije porodica, radiš ga da bi bio plaćen. Uviđavnost nije osobina koja ti je potrebna za poslovne odnose. Čist račun duga ljubav. Nikada se jedna vrata ne zatvore, a da se druga ne otvore. Ipak, disciplina koju moraš savladati za savremene poslovne vode jeste plivanje. I moraš je dobro savladati. Sve stilove – kraul, ženski, leptir, leđno, a naročito ti ronjenje može biti od koristi.

Osloni se na druge

Kada si odlučio da treba da promeniš posao i odredio šta će biti nova oblast tvog poslovnog interesovanja pronađi oko sebe ljude koji su se time već bavili. Sigurno poznaješ nekoga. Pitaj za savet, pa čak i za preporuku. Ko pita taj ne skita. Neka te upute u neka osnovna pravila koja važe u toj firmi. Kakav je šef? Kakvi su ostali zaposleni? Kakvi su odnosi? Šta je pametno raditi? Kako se ponašati, kako pristupiti novom radnom mestu? Ukratko, kako se na najkraći mogući način uklopiti u novu sredinu da bi što brže napredovao? Učenje na greškama je najbolji način za nadograđivanje iskustva, a učenje na tuđim bolji od najboljeg. Pomozi sebi tako što ćeš prihvatiti pomoć drugoga.

Tezgarenje

Iako kod nas još nije toliko uzelo maha, tezgarenje, odnosno honorarni poslovi najbolji su način ne samo da popunite biografiju, već i da steknete ogromno radno, ali i životno iskustvo za poslove koji će kasnije doći. Mnogo je lakše doći na novo radno mesto već pripremljen nego počinjati iz početka.

Očekivanja

Kao mali, svi smo imali velike snove. Ipak, ne mogu baš svi biti astronauti, predsednici, fudbaleri, glumci ili pevači. Neko mora i da popravlja zube, neko da podučava, neko da servisira računare, a neko da konobariše ili prazni kante. Nevažno je šta vas je od ovoga zadesilo. Važno je da u svakom trenutku dok radite to što radite razmišljate o tome ŠTA DALJE. Nažalost, naš svet nije svet naših roditelja i roditelja naših roditelja. Jedan posao više nije za „vjek vjekova“. Kontinuitet usavršavanja, promena, neizvesnost… To su odlike novog poretka. U njima morate pronaći svoje mesto, ali ne izgubiti sebe. Ne dozvolite da vas sistem slomi. Koristite njegove mehanizme da biste svoj život učinili boljim. I nikada ne zaboravite da svakog dana posvetite makar deo vremena sebi i dragim osoboma. Ako izgubite tu naviku – slomljeni ste.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.