Prosize kapsule

Naučnici stvorili kišu u pustinji (video)

Stanovnici pustinjskih predela koji bi voleli da svoje surovo okruženje preobraze u plodne oaze koje donose prinose za korak su se približili ostvarenju ovog sna.

Naučnici u Abu Dabiju, naime, tvrde da su tokom najvrelijih letnjih meseci 2010. više od 50 puta uspeli da iz vedra neba stvore veštačku kišnu oluju.

Prema pisanju lista “Arabian biznis”, ove oluje su predstavljale deo strogo poverljivog programa, ostvarenog pod pokroviteljstvom Šeika Kalife bin Zajeda Al Ajana, predsednika UAE i lidera Abu Dabija.

Projekt za promenu klime pod nazivom “Veterik”, u koji je, kao se smatra, uloženo 11 miliona dolara – koristi jonizatore nalik na ogromne abažure za lampu, pomoću kojih stvara čestice sa negativnim nabojem, a ove, sa svoje strane, omogućavaju nastanak formacija oblaka iznad regiona Al Ain.

“Našu inovativnu tehnologiju ‘Veterik’, koja proizvodi kišu, trenutno koristimo u regionu Al Ain u Abu Dabiju”, objašnjava Helmut Flurer, osnivač švajcarske kompanije “Metro sistemz internešenel”, koja je zadužena za ovaj projekt. “Počeli smo u junu 2010, i u međuvremenu smo dosta puta izazvali kišu”, dodaje on.

Kišne oluje izazvane pod nadzorom Instituta za tehnologiju Maks Plank, vodećeg u proučavanju fizike atmosfere, bile su praćene gradom, jakim naletima vetra, pa čak i munjama, i veoma su zbunile stanovnike Abu Dabija.

Bivši direktor Instituta, prof. Hartmut Grasl, smatra da bi nova tehnologija mogla imati mnoge primene, ali da najvažniju za čovečanstvo po svoj prilici predstavlja snabdevanje sušnih predela vodom.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar