Prosize kapsule

Pobedi loše navike u ishrani!

Većina nas je sklona da u ovo doba godine iznova donosi „novogodišnje odluke“ koje se najčešće odnose na neophodne promene u životnim navikama  — u pogledu fizičke aktivnosti, ishrane ili radne etike.

Ako ste odlučili da nakon silnih slavskih i prazničnih prejedanja i ovaj put odlučno kažete „ne“ daljoj neumerenosti, evo nekoliko saveta kako da prevaziđete krizne situacije koje stoje na putu uspeha:

Problem 1: Cuganje sa ekipom

Bilo da se okupljate u omiljenoj kafani ili u nečijoj „gajbi“ da bi gledali utakmicu ili igrali pikado, ovakva okupljanja visokog rizika najčešće vode preteranom konzumiranju alkohola i jedenju „junk“ hrane.

Iron Abs za vas

Rešenje: Unapred ograniči sebi upotrebu alkohola na tri pića. Ako želiš malo da se „čvokneš“ radi opuštanja, odaberi dve žestine i jedno pivo za lagano cuganje uz omiljenu hobi aktivnost. Uz alkohol serviraj kvalitetno meze – neprženi kikiriki ili badem, sir, nemasni pršut i masline – ali ne preteruj sa količinom. Obavezno zaobiđi tipične „grickalice“ tipa čipsa i „party mix-eva“. Puna čaša vode između svakog pića i pre spavanja je dobrodošla.

Problem 2: Kasni obrok uz omiljeni TV program

Složiće se mnogi da je nakon napornog dana najveće uživanje izvaliti se na krevet i uključiti TV. “Dobra” klopa čini užitak potpunim.

Rešenje: Uvek je bolje da čitaš dobru knjigu umesto da bleneš u turske serije ili grozne rijalitije. No, ako si već odlučio da se opustiš uz TV pre spavanja uz dobar film ili sport, a navikao si da nešto „žvaćeš“, napravi sebi malu porciju obroka pre spavanja i jedi za stolom a ne zavaljen u fotelju! Grilovano meso sa barenim povrćen je odličan izbor. Ipak, ukoliko baš moraš da „grickaš“ pred televizorom, napravi u maloj (!) činiji kombinaciju neprženih koštunjavih plodova (kikiriki, badem, lešnici, orasi) i uz to pijuckaj vodu ili zeleni čaj.

Problem 3: Napadi gladi na faksu ili poslu

Jutro je, nisi ustao na vreme i na frku krećeš ka svojim obavezama. Vremena za smišljen doručak nisi imao, možda si samo popio kafu na brzinu i pojeo neki slatkiš na putu do odredišta.

Rešenje: Nemoj sebe ostavljati na milost i nemilost menija lokalne kantine ili fast food kioska! Veče pre radnog dana napravi sebi zdravu hranu koji ćeš poneti na posao ili fakultet. Na pauzi sa kolegama je dovoljno da popiješ kafu i šmekneš koleginice.

Problem 4: Slavska prejedanja

Iako je sezona slava i praznika na izmaku, uvek postoje šira porodična okupljanja koja nose nutritivne rizike.

Rešenje: Dakle, ako si prisiljen da učestvuješ u ritualu žderanja, biraj hranu sa trpeze koja ti odgovara: nemasno meso ili ribu, dosta salate i nimalo hleba! Ako ovako koncipiraš obrok, možeš sebi priuštiti i malo parče kolača za kraj! Ne obaziri se na podozrive poglede rođaka usta punih sarme i ruske salate.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.