Prosize kapsule

Najbrži super-automobili

Muškarcima je oduvek brzina bila u genima. Postaviti rekord ili oboriti već postojeći, utrkujući se sa sobom, drugim muškarcima ili vremenom jedna je od najjačih muških opsesija. Takmičenje je bit naših života, a pobeda jedan od glavnih pokretača. Kada je izumljen automobil, trka dobija sasvim novu dimenziju. Trke automobila, reli trke, Formula 1… Sve su ovo pojave na koje smo već navikli i koje sa oduševljenjem svi pratimo. Međutim, ljudsku težnju da se uvek bude ispred svog vremena možda najbolje oslikavaju super-automobili.

Verovatno niste znali, ali još u vreme kada je 30 kilometara na sat predstavljalo ultimativnu brzinu, već su postojali super-automobili koji su dostizali trostruko veću brzinu. Raspon između prosečnog i natprosečnog vremenom je postajao sve veći, a u kom pravcu se razvijao i koji su to rekordi postavljani i obarani možete pogledati u nastavku.

Stenli Roket Rejser (1906)

Ovim automobilom Fred Meriot postavio je prvi “brzinski” rekord dostigavši čak 127, 66 milja na sat. Kako je Roket Rejser bilo vozilo na parni pogon, rekord je oboren tek 2009. godine, a oborio ga je vozač iz Hemšira dostigavši brzinu od 139, 84 milja na sat.

Zlatna strela (1929)

Henri Segrejv pomerio je ograničenje brzine super-automobila na 200 milja na sat, postigavši brzinu od 231, 36 milja na sat. Automobil je pokretao veliki aeromotor koji je hladio led.

Blubrd (1964)

Brzinu od 403, 10 milja na sat dostigao je Donald Kempbel vozeći čuvenu Plavu pticu, a taj rekord istovremeno je i još važeći za vozila sa volanom.

Duh Amerike (1965)

Kreg Bridlov je u ovom, prvom supersoničnom automobilu postavio novi rekord od 609 milja na sat, koji je kao zvaničan rekord ostao sve do 1983. godine.

Trast 2 (1983)

U pustinji Nevada 1983. godine Ričard Nobl obara Bridlov rekord novim supersoničnim automobilom kojim je dostigao brzinu od 633 milja na sat.

Trast (1997)

Endi Grin, vojni pilot, u redigovanom Trastu deceniju i nešto više nakon Nobla postavlja novi rekord brzinom od 733 milja na sat, ali tu se ne zaustavlja.

Blaudhaund (2012)

Endi Grin ima novi plan za 2012. godinu — neverovatnih 1.000 milja na sat. Da biste shvatili značaj tog podviga prevešćemo milje u kilometre, čime ćemo dobiti 1.609 kilometara na sat. Pa vi vidite…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.