Prosize kapsule

Hlamidija — simptomi, posledice, lečenje

Hlamidija je infenktivna bolest koja se prenosi seksualnim putem i podjednako pogađa i muškarce i žene. Simptomi hlamidije kod žena dugo mogu ostati neprimećeni i upravo zbog toga su žene kao prenosnici infekcije opasnije. Kod muškaraca, hlamidija takođe može proći neopaženo, ali češći slučaj je da se simptomi ispoljavaju ubrzo nakon inficiranja.

Simptomi

Potvrdu da ste zaraženi hlamidijom možete potražiti u problemima pri mokrenju. Najčešće je reč o čestom i bolnom mokrenju koje može biti propraćeno neprijatnim peckanjem. Takođe, može se javiti i oticanje testisa, svrab kožice penisa i genitalnog područja. Iscedak iz penisa još jedan je od znakova koji vas mogu uputiti na infekciju hlamidijom.

Važno je otkriti je u ranom stadijumu i na vreme započeti sa lečenjem, jer zapušteno i nekontrolisano zdravlje osobe zaražene hlamidijom može dovesti i do steriliteta.  Verovali ili ne, ali hlamidija se može preneti i na oči i izazvati konjuktivitis.

Iron Abs za vas

Lečenje

Lečenje hlamidije nije komplikovano. Vrlo uspešno se leči običnim antibioticima, gde prednjači doksiciklin. Osoba koja se podvrgne terapiji propisanu dozu antibiotika mora popiti celu ili terapija neće imati efekta. Za vreme trajanja terapije, oboleli se mora uzdržavati od seksa kako ne bi poništio uticaj terapije ili preneo hlamidiju na partnera. Bolest se mora što ranije otkriti kako ne bi prešla u hroničnu fazu za čije lečenje su potrebni agresivniji antibiotici, koji uglavnom ostavljaju neželjene sporedne posledice po zdravlje pacijenta. Uz to, hlamidija u hroničnoj fazi može ostaviti traga na muško reproduktivno zdravlje, kao i urinarni trakt. Jedna od čestih mera prevencije, koju ne treba shvatati olako, jeste da se oba partnera podvrgnu terapiji antibioticima, jer je vrlo verovatno da je došlo do infekcije, iako vi ili ona ne osećate simptome.

Osim lekova, za lečenje hlamidije možete koristiti i prirodne čajeve, ali najbolje uz prepisanu medikamentnu terapiju. Sa nekim stvarima se ne treba igrati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar