Prosize kapsule

Kako se rešiti peruti?

Perutanje kože glave sasvim je normalan fiziološki proces. Ćelije kože glave odumiru, osuše se i opadaju. Svakako, prizor nije prijatan i odaje utisak neurednog muškarca koji ne vodi računa o svojoj kosi. Međutim, treba napomenuti da do pojačanog perutanja i ozbiljnih komplikacija poput seboreje i ekcema kože glave dolazi uglavnom ljudskom krivicom, odnosno nepravilnom negom kose.

Najčešći uzroci

Perutanje kože glave proces je koji se odvija neprimetno i polako. Do problema pojačanog perutanja dolazi u dva slučaja. Prvi, kada sami neadekvatnom negom (prejakim ili preblagim šamponima, prečestim ili neredovnim pranjem kose) iziritiramo kožu glave. Drugi razlog stvaranja peruti jeste usled oboljenja kože glave poznatog kao seboreični dermatitis, gde se javlja zapaljenje kože propraćeno crvenilom, svrabom i pojačanim perutanjem kože glave.

Kako pobediti perut?

Postoje dva osnovna načina borbe protiv peruti i oba se zasnivaju na prevenciji. Brojni su šamponi koji nude vrlo dobro rešenje za vaš problem.

Šampone treba stalno menjati, ne smete dozvoliti kosi i koži glave da se “naviknu” na jedan isti jer će postati “imuni”. Rešenje nije ni u upotrebi šampona za decu, ali ni u prečestoj upotrebi agresivnih šampona za uklanjanje peruti. Prvi su napravljeni za dečiju kosu koja se lako masti, pa im je akcenat na isušivanju kože glave. Ako patite od perutanja kose, dečiji šamponi NISU pravi izbor za vas. Izbegavajte ih. Šamponi protiv peruti su specijalizovani šamponi određene namene, dakle, nisu šamponi za svakodnevnu upotrebu.

Šamponi protiv peruti

Najbolje je napraviti ravnotežu u upotrebi šampona protiv peruti koje ćete upotrebljavati jednom ili dva puta nedeljno i običnih, blažih šampona koje ćete upotrebljavati za redovno pranje kose. Šamponi za uklanjanje peruti moraju sadržati imidazolske derivate: ketokonazol, bifonazol, piroksolamin. Ovi šamponi se koriste najviše dva puta nedeljno. Kosu našamponirajte i ostavite da šampon odstoji dva do tri minuta, i tek onda isperete.

Efikasni u borbi protiv peruti su i šamponi sa selenom. Najbolje ih je koristiti jednom nedeljno, s tim što šampon na kosi treba da odstoji desetak minuta i onda se ispere. Šamponi sa selenom pri preteranoj upotrebi mogu dovesti do mašćenja kose i zato je neophodno upotrebljavati ih prema navedenim uputstvima.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.