Prosize kapsule

Google — najpoželjniji posao na svetu

Kako se zaposliti u Guglu?

U Guglu, svake nedelje u proseku se zaposli oko 25 novih saradnika, a u njihovu HR službu (ili kadrovska, ako ćemo da prevedemo na socijalistički samoupravni jezik) dnevno stigne više od 1.000 CV-ja. Stoga, sasvim je razumljivo što se proces izbora novih zaposlenih sprovodi po strogoj, ali i nesvakidašnjoj proceduri, prepoznatljivoj prvenstveno po neobičnim pitanjima i zadacima sa kojima kandidati moraju da se suoče. Američki ekspert za ljudske resurse Luis Lin iz Sijetla sakupio je više od 140 pitanja koja su postavljana kandidatima u Guglu, a mi vam prenosimo neka od njih.

1.  Koliko loptica za golf može da stane u školski autobus?

2.  Koliko biste naplatili uslugu pranja svih prozora u Sijetlu?

3.  U zemlji u kojoj stanovništvo želi da ima samo mušku decu, svaka porodica će imati onoliko dece koliko im je potrebno da dobiju prvog dečaka. Ako dobiju devojčicu, nastavljaju, a kada dobiju dečaka, zaustavljaju se. Kako izgleda proporcija muške i ženske dece u toj zemlji?

4.  Zašto su poklopci za šahtove okruglog oblika?

5.  Dizajnirajte plan evakuacije celog San Franciska.

6.  Koliko se puta dnevno preklope kazaljke na satu?

7.  Imate osam lopti iste veličine. Sedam su iste težine, a jedna je malo teža od ostalih. Kako ćete saznati koja je teža, koristeći samo merenje ravnotežom, s tim da možete da obavite samo dva merenja?

8.  Neko vam je dao dva jajeta. Imate i pristup zgradi od sto spratova. Jaja mogu da budu i vrlo čvrsta i vrlo krhka, što znači da mogu da se razbiju ako ih ispustite sa prvog sprata, ili možda mogu da prežive pad sa stotog sprata. Oba su identična. Vaš zadatak je da saznate koji je najviši sprat sa kojeg možete ispustiti jaje, a da se ono ne razbije. Pitanje glasi: Koliko pokušaja vam je potrebno da to saznate? Imate pravo da razbijete samo ta dva jajeta.

9.  Kako biste, u tri rečenice, objasnili vašem osmogodišnjem sestriću šta je to baza podataka?

10.  Smanjeni ste na veličinu novčića, a i vaša masa je proporcionalno smanjena da bi se očuvala vaša originalna gustina. Onda ste bačeni u praznu posudu blendera. Sečiva blendera se pokreću za 60 sekundi. Šta ćete da radite?

Slični tekstovi

1 komentar on “Google — najpoželjniji posao na svetu

Ostavite komentar