Prosize kapsule

Kako se boriti protiv MUŠKOG smrada?

Sigurno ste čuli za izraze “smrdi kao lav, tigar, puma, ris…”. I sigurno ste primetili da se ti izrazi uglavnom dovode u vezu sa muškarcima. Logično, mi smo džentlmeni, pa ćemo za ženu koja smrdi reći neprijatno miriše ili ćemo je zaobići u širokom luku. Međutim, žene neće isto učiniti za nas, iako su i one “dame”. Ne, muškarci bazde. Pa, šta ćemo? Muškarci smo, to nam je prirodna aroma. A da je zakamufliramo?

Ne kažemo da se morate u potpunosti odreći svog prirodnog “vonja”, niti da morate postati metroseksualac (naročito zbog činjenice da ova sorta nije naročito popularna kod žena), ali možete makar prikriti svoje životinjsko poreklo. Kako? Ovako.

Smrad iz usta

Ako izuzmemo mogućnost loše oralne higijene (neredovno ili loše pranje zuba,  neredovne posete stomatologu i nelečeni karijesi), kao najčešći razlog zadaha iz usta navode se bakterije na jeziku, naročito na dnu jezika. Bakterije se talože na jeziku i unutrašnjim zidovima obraza. Usled loše oralne higijene one se tu zadržavaju i trule, oslobađajući sumporast smrad koji je uzrok vašem neprijatnom zadahu.

Rešenja:

Pri pranju zuba obavezno dobro operite i jezik. Ne sapunom već četkicom za zube. Posebno se u pranju zadržite na pranju korena jezika. Jeste malo mučno, ali makar drugima neće biti muka od vas. Postoje brojne vodice za ispiranje usta koje će vam obezbediti svežinu daha. Odličan recept je i svakodnevno ispiranje usta rastvorom kašike jabukovog sirćeta u dva decilitra mlake vode. Istraživanja su pokazala da su od brojnih žvaka za osveženje daha, najefikasnije one sa cimetom, jer smanjuju broj bakterija u ustima. Naravno, najefikasniji način da se rešite lošeg zadaha jeste da popravite zube i redovno kontrolišete njihovo zdravlje. Međutim, uzrok zadaha ne mora biti isključivo u ustima. Često problemi sa sinusima ili bakterije u nosu mogu imati isti efekat na vaš zadah. Ako je problem nazalne prirode, u rešavanju pođite odatle.

Smrad tela

Pošto smo životinje, kao i sve životinje, svaki čovek ima svoj specifičan miris. Neki su bili srećniji, pa je njihov miris miomiris, za razliku od onih koje ne poznajemo samo “po koraku”. Šta raditi ako imate prirodno jači miris, odnosno smrad tela?

Rešenja:

Najčešće su za sve krivi hormoni i nepravilna ishrana. Kada je reč o hormonima, situacija je komplikovanija i neophodno je savetovanje sa lekarom. Početna stanica vam je dermatolog, a on će vas u zavisnosti od problema uputiti na sledeću adresu. Na sreću, hormoni su ređi uzrok smrada vašeg tela. Najčešći krivac jeste preterano znojenje, a ono svoj uzrok ima u nepravilnoj ishrani. Po pravilu, voda, voće, povrće i lakša hrana pomoći će vam da mirišete lepše. Jača i masnija hrana podstiče znojenje i zato biste je, ako već imate problema, morali zaobilaziti. Redovno kupanje i nanošenje antiperspiranata rutina je kojoj se morate podvrgnuti. Takođe, sve suvišne dlake na kojima bi se zadržavale bakterije SASECITE.

Slični tekstovi

Comments are closed.