Prosize kapsule

Bol testisa: Najčešća oboljenja testisa

Razlozi za bol u predelu testisa su brojni, ali nijedan od njih ne sme biti zanemaren. Iako po sredi može biti neka prolazna upala ili bol uzrokovan blažom povredom (udarcem) nijedan bol ne treba “pustiti da prođe od sebe”. Naročito kada je reč o tako osetljivom području kao što su testisi.

Prvo što morate uraditi jeste da shvatite da ne znači baš svaki bol u predelu testisa nužno pojavu raka. Postoje i mnoga druga oboljenja koja vam mogu zadati jednako problema.

Epididimytis je oboljenje koje zahvata površinski sloj skrotuma, a  njegov najčešći uzrok  je neka urinarna infekcija. Simptomi po kojima ćete ga prepoznati su upala kože propraćena crvenilom.

Iron Abs za vas

Orchitis je, takođe, oboljenje testisa koje se najčešće povezuje sa urinarnim infekcijama, a jedna od vidljivih posledica jeste i oticanje kože mošnica. U slučaju nakupljanja veće količine tečnosti oticanje može biti propraćeno i bolom.

Varicocela je oboljenje koje zahvata testikularne vene i obično je propraćeno bolnim otokom.

Spermatocele nastaje usled formiranja ciste na epididimitisu testisa (površinski sloj kože). Bol je prateći element oboljenja.

Kila je još jedan od razloga za bol u testisima, premda oboljenje ne mora nužno biti propraćeno bolom. Do kile dolazi usled popuštanja mišićnog tkiva abdomena, pri čemu se deo sadržaja abdomena spušta u mošnice.

Torzija testisa još jedan je od mogućih uzroka bola. Torzija testisa se javlja kao rezultat uvrnuća testisa, do čega najčešće dolazi zbog dugotrajnog ili iznenadnog, intenzivnog, fizičkog napora.

U svakom slučaju, svaka promena u predelu testisa ili muškog reproduktivnog sistema uopšte, mora se što pre prijaviti urologu, kako bi se postavila tačna dijagnoza i preduzele neophodne mere lečenja. Bolest ne mora nužno biti ozbiljna, ali vi to ne možete znati. Jedna od najvažnijih mera koju sami možete preduzeti jeste pregled testisa. Nešto više o tome pročitajte u našem tekstu Pregled testisa.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

2 komentara na “Bol testisa: Najčešća oboljenja testisa

  1. teo sam da pitaj za jednu bolsest tice se celog tela i takodje na penis.MOj prodajtelj ima neku bolsest zbog kojeg mu se brze razvijaju organi dali ce to znaciti da ce mu penis brze sazreti ili povcati ili nece bas dobro da prodje

  2. izostavili ste proširene vene na testisima, i one znaju da prave neprijatnosti