Prosize kapsule

Kineski metod vaspitavanja – psujte decu da biste ih očvrsli

Ejmi Čua, Amerikanka kineskog porekla, izazvala je žučnu polemiku na Internetu novinskim člankom u kojem hvali strogi kineski metod vaspitavanja dece.

Čua, profesor prava na Jejl univerzitetu, postala je slavna zahvaljujući članku objavljenom u Vol strit džornalu u kojem ističe efikasnost kineskih tehnika vaspitavanja dece koje podrazumevaju zabranu spavanja kod druga ili drugarice, odlaska kod druga ili drugarice radi igre, igranja u školskim prostorijama, gledanja televizije, igranja na kompjuteru i dobijanja manje ocene od petice.

Cilj ove metode, tvrdi ona, je da deca psihološki očvrsnu tako što neće pristati ni na kakav poraz. Dobiti četvorku umesto petice predstavlja neoprostivu grešku, smatra Čua koja kaže da ne treba prezati ni od psovki i pogrdnih reči kako bi detetu omogućili da se od najranijih godina suoči sa životnim problemima.

Kineska majka, navodi ona, ne smatra da će to kod deteta izazvati psihičke posledice, već će mu pomoći da postane stabilnije, što nije slučaj sa decom na Zapadu koja su, prema njenom mišljenju, razmažena. Čua objašnjava da deca u Kini osećaju dug prema roditeljima koji moraju da plaćaju celog života tako što će biti ponosna i poslušna.

Na Internetu, medjutim, njen članak je izazvao buru negodovanja. Neki su se čak zapitali da li ona to ozbiljno misli ili je posredi satiričan napis. Bilo kako bilo, polemika joj je dobro došla kao promocija njene knjige o vaspitavanju dece koja uskoro treba da izadje iz štampe.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.