Prosize kapsule

Japanci će klonirati mamuta za pet godina

Japanski naučnik Akira Iritani, sa univerziteta u Kjotu, veruje da će mu jedna nova tehnika kloniranja omogućiti da u roku od četiri do pet godina klonira mamuta.

U okviru eksperimenta nalik na onaj iz filma “Park iz doba Jure”, Iritani namerava da kasnije ove godine otputuje u Sibir kako bi uzeo uzorak mekog tkiva jednog mamuta, koji već 5.000 godina leži u smrznutoj zemlji, preneo je Glas Amerike.

Dugodlaki mamuti, koji su izumrli pre 5.000 godina, nastanjivali su velike oblasti na severu Azije.

Iritani namerava da iz jedne od ćelija izoluje DNK i ubaci ga u oplodjeno jajašce indijskog slona, kako bi ženka slona donela na svet klonirano mladunče. Procedura ranije nije bila moguća, jer je dugotrajno smrzavanje razaralo žive ćelije. Ali jedan drugi japanski naučnik je razvio tehniku pomoću koje je uspeo da klonira miša od tkiva zamrznutog pre 16 godina.

Izgledi da se klonira mamut mnogo su bolji od izgleda za kloniranje dinosaurusa. Mamuti su izumrli pre 5.000 godina, pa je moguće naći upotrebljivo tkivo, dok su dinosaurusi izumrli pre 65 miliona godina i postoje samo njihovi fosilni ostaci.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar