Prosize kapsule

Kako poboljšati koncentraciju?

Bilo da ste na polovini osmog razreda, bilo da ste student, mehaničar, neurohirurg ili pak, samo čovek koji već treći mesec pokušava da dovrši knjigu od stotinu stranica, koncentracija ume biti ozbiljan problem. Gubi se lako, a vraća poslednjim atomima snage. Upravo zbog toga, pripremili smo vam nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da se koncentrišete za kratko vreme i uz ne toliko muke. Ipak, muka i jeste razlog zbog kojeg lako odustajemo od koncentrisanja.

Savet broj 1: Plan

Za sve u životu, pa i za koncentraciju važno je imati neki plan. Napraviti okviran raspored obaveza, odrediti prioritete i rešavajući jedan po jedan zadatak plan realizovati. Kada je reč o koncentraciji, stvar je čak banalnija. Da biste povratili koncentraciju morate naučiti telo da poštuje raspored. Uvedite red u svoj dan. Odredite kada ćete ustati, kada se istuširati, kada doručkovati, kada učiti ili ići na posao, kada odmoriti (veoma bitno)… Prvih nekoliko dana biće izuzetno teško ispoštovati ovaj raspored, ali kada se telo navikne, sve će biti mnogo lakše.

Savet broj 2: Prioriteti

Greška koju mnogi čine jeste rastrzanost na hiljadu strana. Odredite sebi prioritet. Ako je to učenje, onda sledeća dva, tri ili koliko god vremena da ste ostavili za učenje, MORA biti namenjeno jedino učenju. Sve ostalo može i MORA da čeka. Multitasking je izazovna “profesija”, ali retki su sposobni da je obavljaju efikasno. Jedno po jedno.

Savet broj 3: Uspostavi rutinu

Sve je stvar navike. Istraživanja su potvrdila da više od 70 posto svakodnevnih aktivnosti ljudi rade automatski, nesvesno i rutinski. Za početak, hodanje je jedna od tih stvari. Isto se može i sa koncentracijom. Sa učenjem uvek počinjite u isto vreme, na istom mestu i pod istim okolnostima. Čak i pauze pravite u isto vreme. Mislite li da je slučajno to što školski časovi već decenijama traju isto, što se vreme za veliki i mli odmor ne menja i što škola uvek počinje u isto vreme. Da, sve je stvar navike. Navikni se.

Savet broj 4: Odmori

Ponekad, kada zaista ne ide i NE IDE, najgluplje je siliti se da krene. Stani, odmori. Nemoj otići pravo pred televizor. Bolje odspavaj 15 minuta (tačno toliko mozgu treba da potisne nevažne informacije i odmori se). Odradi seriju trbušnjaka, sklekova… Prošetaj pola sata. Sve je bolje nego da nastaviš da se maltretiraš i mučiš. Nervoza je jedini (kontra)efekat koji ćeš postići. A zbog nje se sigurno nećeš koncentrisati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.