Prosize kapsule

Naučnici dokazali da je ljubav kao droga

Stiglo je i naučno objašnjenje koje nam razjašnjava zbog čega zaljubljenost nestaje posle određenog perioda, kada nam partner postaje manje privlačan nego ranije.

Seksolog Sara Litvinof objašnjava da je osećaj zaljubljenosti sličan drogi, jer tada naš mozak proizvodi niz opijajućih hemijskih supstanci.

Dobar i čest seks održava navalu hormona, ali kada to prestane da bude slučaj, posustaje i zaljubljenost. Naime, posle 18 meseci opojne hemijske supstance isparavaju i nestaje osećaj zaljubljenosti.

Trejsi Koks u knjizi ’Vrele veze’ objašjnava da je najmoćnija ljubavna hemijska supstanca feniletilamin. Bitan je i hormon oksitocin koji podstiče nežnost, a naučnici veruju da je upravo on kriv za našu potrebu da toliko mnogo grlimo partnera na početku veze.

Kao i sa svakom drogom, što je duže koristite više vam je potrebno da biste postigli nekakav osećaj,  a što je ljubav svežija više supstanci se luči. Ovo može da objasni zašto ljubavni zavisnici stalno idu iz veze u vezu – oni su navučeni na euforiju koja je najsnažnija na početku.

Ipak, one parove koji izdrže 18 meseci telo će nagraditi dozom endorfina, umirujućom supstancom koje čini da se osećamo toplo, smireno i zadovoljno. Tada se ulazi u fazu kada najviše verujemo svojim osećanjima, i što duže ostanemo sa partnerom i što smo srećniji, više endorfina lučimo.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar