Prosize kapsule

Kako napraviti svoj blog?

Bloging je danas popularan i jednostavan način onlajn prisustva i PR-a, kreativnog izražavanja, kvazi stvaralaštva, ali i načina zarađivanja preko interneta. Blog je skraćeni izraz za web log — što označava naročiti koncept web sajta koji je dobio na popularnosti krajem 90-tih godina sada već prošlog veka. Možemo reći da je blog evoluirao iz ličnih onlajn dnevnika i zabeleški koje su bile neki vid alternativnog samizdat/fanzin formata za kreativne ljude i „novinare u pokušaju“, a nisu bili vezani za mejnstrim medije.

Šta je blog danas?

Ono što razlikuje blog od klasičnog web sajta su pre svega forma i interaktivnost. Postoje različite vrste blogova: personalni, korporativni, tematski, komercijalni itd. Kratki i zanimljivi sadržaji, obojeni ličnom notom, kao i često razvijanje diskusija kroz komentare na različite teme je ono što blog čini jedinstvenim i dinamičnim web fenomenom. Blogovi i blogeri su često međusobno povezani radi veće posećenosti i razmena ideja. Ovo bloging čini jednim delom i socijalnom mrežom sa značajnim društvenim i političkim uticajem.

Kako da napravim svoj blog?

Napraviti sopstveni blog je više nego jednostavno. Odaberi neku od najpopularnijih bloging platformi, kao što su blogger.com ili wordpress.com, prati jednostavna uputstva, izaberi željeni izgled i funkcije svog bloga i kreni sa objavljivanjem! Ove platforme ti omogućuju da napraviš blog na srpskom jeziku i da ga hostuješ besplatno preko njih, s tim što ćeš u nazivu bloga u domenu imati ekstenziju sa nazivom platforme – npr. „mojblog.wordpress.com“.

Ako želiš blog na svom domenu (internet adresi – npr. www.mojblog.com), onda je potrebno da preko nekog hosting provajdera kupiš domen i hosting. Većina njih sada već ima automatizovanu instalaciju najpopularnijih blog platformi, tako da sem manjeg novčanog izdatka nećeš imati većih komplikacija.

Kako da zaradim od bloga?

Postoji više načina da se zaradi od bloginga. Doduše, kod nas je takav vid tržišta još uvek prilično nerazvijen. Najjednostavniji način je da se na blogu objavljuju oglasi za ciljano reklamiranje što omogućavaju servisi poput Google Adsense ili Etarget. Da bi se iole zaradilo od ovakve vrste „prodaje“ oglasnog prostora potrebna je visoka posećenost i „mudro“ ubačeni blokovi reklama u layout bloga. Pored toga, objavljivanje ciljanih oglasa na WordPress-u je moguće samo ukoliko imate blog na sopstvenoj internet adresi.

Drugi način zarade je onlajn prodaja. Preko svog bloga privlačite posetioce koji su zainteresovani za tematiku određene tržišne „niše“ iz kojeg su proizvodi koje prodajete ili preporučujete za prodaju (tzv. affiliate marketing preko kojega dobijate procenat za svaku prodati proizvod do koga je kupac došao preporukom sa vašeg bloga).

Treći način je da napraviš izuzetno posećen i popularan blog za koji bi bile zainteresovane različite agencije ili firme kao način da svoje marketinške poruke plasiraju željenoj publici.

Kako da moj blog bude posećen?

Na ovo pitanje nema lakih odgovora. Najvažnije je da blog bude autentičan, zanimljiv, koristan i da se redovno ažurira. Ukoliko se želi u nekoj perspektivi i zarada od bloga, najbolje je odabrati neku tematiku koja ima određenu ciljnu grupu (npr. saveti za šminkanje, brzi automobili, društvene igre itd.) jer će se tako lakše usmeriti koncept i sadržaj čime se dobija na fokusu i kvalitetu.

Razmena linkova je jedan od značajnijih načina za unapređenje posećenosti. Ako imaš dobre sadržaje, drugi blogovi će ih prenositi i time doneti dodatnu posećenost. Omogući isto i njima preko svog bloga jer će te tako lakše dobiti potrebne linkove. Jedan od domaćih servisa koji omogućava ovakav vid povezivanja je linkeri.com.

Facebook je danas nezaobilazan faktor u svemu što se dešava onlajn. Napravi “fan page” za svoj blog, preporuči ga prvo svojim prijateljima i preko „lajkovanja“ zanimljivih objava gledaj kako raste broj tvojih fanova.

©MuskiMagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kako napraviti svoj blog?

  1. Pingback: M@N! Tema – Online zarada | Muški magazin - M@N!