Prosize kapsule

Kako uštedeti na gorivu?

Kriza u koju smo zapali pre par godina (mada mi za drugi režim, osim kriznog i ne znamo) izgleda još ne planira da nas “pušta”. Istina, naši ministri i ostale “poštenjačine” svakodnevno najavljuju “Evo, sad će, samo što nije”, ali podučeni njihovim ranijim “poštenjem”, naravno, ne verujemo im. Vodeći se onom “U se i u svoje kljuse”, najbolje je osloniti se isključivo na sebe, jer je to jedina pomoć na koju možeš računati. Današnja selfmade M@N! lekcija jeste KAKO UŠTEDETI NA GORIVU.

Gorivo točite ujutru: Na nižim temperaturama gorivo je gušće pa će u vaš rezervoar stati više goriva nego da ste ga točili kasnije.

Gorivo točite polako: Kada jako pritiskate ručicu pumpe brzina točenja se povećava i dolazi do rasprskavanja i isparavanja goriva. Naravno, u cenu i količinu sipanog goriva biće uračunat i taj izgubljeni deo.

Gorivo se toči na pola rezervoara: Kada je rezervoar prazan u njemu je mnogo vazduha pa gorivo brže isparava. Kako ono koje je već u rezervoaru, tako i ono koje sipate.

Smanjite teret u automobilu: Logično je da je za veći teret potrebno i više goriva da ga POVUČE. Izbacite sve suvišne stvari. Sigurni smo da ih imate.

Ne žurite: Kad je reč o potrošnji goriva, najbolje je voziti optimalnom brzinom. Za “benzince” to znači sa što manjim brojem okretaja u što većem stepenu prenosa, a za “dizelaše” važi pravilo izbegavanja vožnje pod punim gasom. Sportska vožnja troši duplo više goriva u odnosu na optimalnu.

Skriveni potrošači: Dodatna svetla, grejači za zadnja stakla, klima i drugi dodatni potrošači troše znatnu količinu goriva. Klima troši oko litar i po goriva na stotinu kilometara, a grejanje zadnjeg stakla povećava potrošnju za nekih 0,4 litara.

Pritisak u gumama: Pravilno napumpanim gumama možete uštedeti do 5 posto goriva.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar