Prosize kapsule

Dilan Dog — antiheroj nadrealnosti

Uprkos Internetu i drugim medijima koji su se pokazali prilično ekspanzivnim i agresivnim, strip je uvek imao zainteresovanu čitalačku publiku koja ga nije ostavljala na cedilu. Bilo da kupuje luksuzne strip albume u tvrdim povezima ili poluraspadnute raritete na Sajmu knjiga, ta publika je oduvek znala kakav je užitak u sitne sate pred spavanje u rukama držati strip i uživati u novoj epizodi omiljenog serijala.

Nećemo sada da lamentiramo nad zlom sudbinom današnjih klinaca koji nisu imali prilike da uživaju u antiherojstvu grupe TNT, mladalačkom entuzijazmu kapetana Mikija ili vrtoglavim darkvudskim bravurama Zagora-te-Neja; klinci se danas upucavaju u Counter Strikeu, kompjuterskom ili uličnom, kako ko, i ne sumnjam da im uzbuđenja ne manjka. Serijal, koji upravo pokrećemo, namenjen je prvenstveno onima nešto matorijima, onima koji su noćima iznova i iznova iščitavali svoje kolekcije stripova, kolekcionarski zaluđeno jurili brojeve koji im nedostaju, pažljivije čuvali stripove nego školske udžbenike i davali i poslednji dinar kada na trafici ugledaju novopristiglu epizodu omiljenih junaka. Naravno, i svi ostali su pozvani i dobrodošli da se pridruže. Ovo je M@n strip!

Prvi „na tapetu“ je — Dilan Dog. Reč je o jednom od najupečatljivijih strip likova, a ukoliko se ograničimo na horor žanr, onda mu nema ravnog. Ništa se ne može meriti sa uvrnutošću priča, šizofrenošću naracije i lucidnošću likova kojom odiše svaka priča o Dilan Dogu. A sve je počelo 1986. godine u Italiji, kada je izdavačka kuća Serđo Boneli Editore objavila prvi broj stripa koji je osmislio novinar Ticijano Sklavi, a ilustrovao Anđelo Stano. Epizoda se zvala „Zora živih mrtvaca“. Bilo je potrebno samo četiri godine da detektiv za natprirodne pojave postane popularan u celom svetu i dostigne tiraž od milion prodatih primeraka.

Slični tekstovi

Ostavite komentar