Prosize kapsule

Plazma ili LCD?

Vreme katodnih cevi i ogromnih kutija sa čijeg vrha se na pucketavi ekran vašeg porodičnog „ognjišta“ spušta uštirkani milje koji je vašoj majci heklala njena majka, odavno je prošlo. Naravno, vi se iz poštovanja prema tradiciji (ili zbog nemaštine) ne morate prikloniti savremenim tokovima, ali ako se ikada odlučite na takav korak, izbor će biti sledeći plazma ili LCD? Dakle, šta je bolje?

Prosečnom srpskom potrošaču dve najvažnije stavke su cena i cena. Treća stavka na koju obrati pažnju jeste kvalitet, ali ako su prve dve navedene zadovoljavajuće, ova treća i nije toliko važna.

Razlika između plazma televizora i LCD-a

Plazma televizor sadrži matricu sa nekoliko hiljada golim okom nevidljivih ćelija koje su ispunjene plemenitim gasom. Matrica je smeštena između dve staklene ploče. Dovođenjem napona u ploče, gas se jonizuje i emituje ultravioletno zračenje čime se pobuđuje fosfor nanesen na staklo i dolazi do emitovanja svetlosti. Kod LCD televizora u sredini displeja nalazi se sloj tečnih kristala koji pod dejstvom upravljačkog napona mogu da se orijentišu tako da propuštaju samo deo spektra pozadinskog svetla čime se i generiše slika. Minimalna veličina plazmi je 32 inča i malo su deblji od LCD televizora. Istina, najnoviji modeli su veoma tanki, svega par centimetara. Najmanji LCD televizor je 13 inča, pa se često koriste i kao monitori za računare. Ipak, plazme imaju mnogo više stakla, dok LCD-i imaju više plastičnih komponenti, pa su zato i lakši.

Kvalitet

Kada je reč o kvalitetu slike i jedan i drugi model imaju svojih prednosti. Plazma televizori su zbog bolje reprodukcije crne boje i boljeg kontrasta pogodniji za noćno gledanje, mada nema značajnijeg menjanja kvaliteta slike ni na dnevnom svetlu. Takođe, boje su prirodnije. Kod LCD televizora rezolucija je veća, pa je i slika manje zrnasta što je prednost kod gledanja sa manje udaljenosti. Oni, takođe, manje reflektuju spoljno svetlo, mada je reprodukcija crne boje nešto lošija. Zbog toga pri nekim bržim scenama može doći do „razmazivanja“ slike, mada je kod novijih modela i ovaj problem otklonjen.

Po trajanju LCD televizori su dugo držali primat. Međutim, kod novih i najboljih modela plazma televizora vreme trajanja produženo je na 100.000 radnih sati, dok se kod prosečnog LCD televizora ono kreće do 60.000 sati. Ipak, treba uzeti u obzir da to u mnogome zavisi od kvaliteta komponenti koje su ugrađene u televizor.

CEENAAAA

LCD televizori jesu manji od plazma televizora, ali gledajući prosek oni su i skuplji. Ako tražite savet, dobro ćete proći koju god varijantu da kupite. Ipak, postoji neko generalno pravilo da je bolje kupiti LCD ekran ako je manji od 47 inča, dok se kod drugih veličina uvek prednost daje plazmi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar