Prosize kapsule

Mora da plati 11000 dinara zbog melodije na mobilnom telefonu

Vlasnici jednog frizerskog salona u Beogradu J. A. stigla je naknada od čak 11.000 dinara za “korišćenje fonograma”, jer je kontrolor “Organizacije proizvođača fonograma Srbije” zvonjavu na mobilnom telefonu radnice u salonu procenio kao muzičku numeru koja podleže zaštiti autorskih i srodnih prava.

U Zavodu za zaštitu intelektualne svojine kažu da pod tarifnik spada “bilo koji uređaj koji reprodukuje muziku”, dok advokati ne mogu da poveruju da zvonjava mobilnog telefona spade u fonogram.

“Niko ne spori da reprodukcija muzičkih dela treba da bude zaštićena i da autoru bude plaćeno što neko sluša njegovo delo. Ipak, način na koji organizacije tarifiraju reprodukovanje muzike je veoma neprecizan. Propisivanje gotovo svake moguće situacije u kojoj neko može da se nađe da pusti muziku doveo je do apsurda, kao što je ovaj slučaj. Signal na mobilnom telefonu, koji nas obaveštava da nas neko zove nikako se ne može smatrati reprodukcijom fonograma. To znači da bi svaka četiri takta, koja predstavljaju zvono na mobilnom telefonu, mogla da podležu ovom tarifniku. Dokle bi nas to dovelo?” rekao je za “Blic” advokat Srđan Stojković.

Inače, OFPS bi naknadu za korišćenje fonograma trebalo da naplaćuje svakom pravnom i fizičkom licu koje, obavljajući svoju delatnost, javno koristi repertoar OFPS-a. Međutim, ovo pravilo ne bi trebalo da se odnosi na građane prilikom svakodnevnih aktivnosti, već samo na one koji muziku koriste tokom obavljanja delatnosti. Godišnja naknada je određena tarifom koju propisuje OFPS, pozivajući se na Zakon o autorskom i srodnim pravima.

Izvor: SrbijaNet.rs

Comments are closed.