Prosize kapsule

Deset najluđih poreza IKADA

Ako ste mislili da je Srbija zemlja apsurda nećemo vam protivurečiti u pravu ste! Kada se za okosnicu ekonomskog razvoja odredi politika razaranja svega što bi moglo da nagovesti mogućnost benefita i doprinosa, a stopa nezaposlenosti dobije pohvalnu ocenu ISTORIJSKA, drugačije se ne može tvrditi.

Ipak, kraj prošle godine obeležili su redovi pobesnelih građana koji su u filijalama poreske uprave širom Srbije potražili pojašnjenje za opomene koje su dobili zbog neplaćenog poreza. Iz Uprave su ponudili očekivano demagoško objašnjnje — sve u interesu građana, ali eto, nekako na kraju je opet bilo u interesu države (slobodno tumačenje). Da u ovoj apsurdnosti nismo usamljeni shvatićete iz teksta koji sledi, a koji govori o neobičnim porezima koji su u ISTORIJSKIM trenucima postojali u mnogim zemljama. Samo se nadamo da ti primeri neće dati sulude ideje našim UTERIVAČIMA DUGOVA.

Porez na puštanje vode u WC šoljama

U američkoj državi Merilend 2004. godine donet je zakon o oporezivanju puštene vode u WC šoljama. Ovom zakonu pribeglo se iz ekoloških potreba zaštite ekosistema Čizipik zaliva. Na računima građana Merilenda stavka “porez na utrošenu vodu” u kategorijama “kanalizacija” i “septička jama” sasvim je uobičajena stavka. Korisnici kanalizacije plaćaju 2, 50 $ na mesečnom, dok korisnici kanalizacije za ove usluge plaćaju 30 $ na godišnjem nivou. Hoćeš da kakiš i piškiš? Može, ali plati.

Porez na dušu

Car Velike Rusije, isto tako veliki Petar Veliki, 1718. godine uveo je porez na dušu. Iako je bio ateista i nije baš verovao u postojanje iste, oporezivanje duše učinilo mu se kao logičan izvor solidnog prihoda za carsku kasu. Tome je dodao i porez na brade, ponašanje, čizme, šešire… Dinkiću, ne čitaj ovaj tekst!

Porez na magiju

Nedavno je vlada Rumunije napokon odlučila da stane na put veštičarenju, magiji i drugim bajalicama uvodeći porez na isto. Time je VEŠTICA postalo zvanično zanimanje, tik uz neurohirurga ili pilota aviona. Za plaćanje poreza veštice moraju da izdvoje 16% od zarade i redovno uplaćuju penziono i zdravstveno osiguranje.

Porez na tetovaže

U Arkanzasu, od 2005. godine svi koji žele da ukrase svoje telo tetovažom mogu to da urade, ali samo ako prethodno izdvoje 6 posto od cene tetovaže za porez.

Porez na puder za perike

Kako bi delimično pokrio troškove ratovanja britanske mornarice, britanski premijer Vilijam Pit Mlađi 1795. godine uveo je porez na puder za perike koje su tih godina postale jedan od vodećih modnih trendova. Pokazalo se da je najveći doprinos ovog poreza ipak bio izlazak perika iz mode, pa je tako i oporezivanje okončano 1820. godine.

Porez

na droge

U Tenesiju od generic viagra online 2005. do 2009. godine, uvođenjem poreza na droge, došlo se na korak od legalizacije iste. Naime, dileri droge su morali zvanično da plaćaju porez na droge koje su prodavali i to 3, 5 dolara na marihuanu, 50 dolara za kokain i 200 dolara za met. Postojala je čak i markica za porezne obveznike, adržava je zahvaljujući ovom porezu samo u jednoj godini sakupila 1, 8 miliona dolara.

Porez na veru

Katolička crkva u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj poslednjih decenija gubi veliki broj vernika zahvaljujući porezu na ispovedanje vere, odnosno za usluge Katoličke crkve. U slučaju da ne platite porez sankcija je ekskomunikacija.

Porez na đevrek

Prošle godine njujorške pekare počele su da primenjuju porez na đevrek. O čemu je reč? Kada kupite đevrek i ponesete ga kući gde ćete ga i pojesti poreza ste oslobođeni. Međutim, odlučite li da ga pojedete u pekari, pekara je dužna da vam oporezuje đevrek sa 6 do 9 posto na osnovnu cenu đevreka.

Porez na urin

“Novac ne smrdi” izreka je koju je patentiao rimski imperator Neron, koji je i uveo neobičan porez na urin. Kao što pretpostavljate tada su neke stvari bile drugačije, pa se tako i urin skupljao po javnim gradskim kupatilima i prodavao zbog visoke koncentracije amonijaka. Sasvim logično, Neron je uveo porez na mokraću.

Porez na seks

U Holandiji, gde je mnogo toga legalizovano i dozvoljeno, prostitutke takođe podležu poreznim merama države. Rade žene, pa zašto ne bi onda plaćale porez? Naravno, i bune se, ali država se mora poštovati.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.