Prosize kapsule

One Tree Hill — brufen za bolnu svakodnevicu

Što je za klince devedesetih godina prošlog veka bio “Beverly Hills 90210”, to je za decu novog milenijuma televizijska serija “One Tree Hill”. Umesto uz Brendu i Brendona, Dilana i Keli, Džima i Donu, nove generacije fanova trash TV tinejdž-serijala odrasle su i odrastaju uz Lukasa, Nejtana, Pejton, Hejli, Bruk… Teme su ostale iste, a šta se tu novo pa i ima reći. Ipak, neki novi klinci zahtevali su neke nove klince koji će im svojim “problemima” skrenuti pažnju sa problema u koje su, ni krivi ni dužni, već duboko zaglibili. Ali upravo u tome i jeste svrha takvih serija. Zato, mozak na otavu i uživajte u magičnom svetu “One Tree Hill”-a…

One Tree Hill — serija

Ovo je serija za mlade. Prva epizoda serijala producenta Marka Švana emitovana je 23. septembra 2003. godine. Trenutno se prikazuju epizode sedme sezone, od ukupno osam, a druga sezona ocenjena je kao najuspešnija. Ukupno, serija je ocenjena prosečnom ocenom sa približno 4, 3 miliona gledalaca nedeljno što i nije neki uspeh kada se u obzir uzme slab skor u nagradama i priznanjima. Kritičari su “Van Tri Hil” ocenili kao još jednu tinejdž seriju površne radnje i istih takvih likova. Ipak, u poređenju sa dve konkurentske serije koje su se u to vreme, takođe, borile za mesto u srcima pubertetlija, “Doson Krik” i “Oranž Kaunti”, “Van Tri Hil” ocenjen je kao najuspešniji projekat. Kritičari smatraju da su producenti “Hila” vešto iskombinovali vodeće likove i radnju druge dve serije i time stekli ozbiljnu prednost u odnosu na njih.

Radnja serije smeštena je u izmišljeni gradić Tri Hil u Severnoj Karolini, i  prati živote dva polu-brata, Lukasa Skota (Čed Majkl Murej) i Nejtana Skota (Džejms Laferti). Naravno, bratski odnos zasnovan je na večitoj igri ljubavi i mržnje uz neizbežne sukobe oko istih devojaka, među kojima prednjače Pejton (Hilari Barton) i Hejli (Betani Džoj Galeoti).

One Tree Hill – radnja

Prve četiri sezone fokusirane su na srednjoškolske dane Tri Hil ekipe. Prve simpatije, ljubav, seks, prijateljstvo, mržnja, razdor, zavist, preotimanje devojaka… Sve su ovo uobičajene teme u kojima će se pronaći tinejdžeri od Šri Lanke do Akapulka. Onima koji su pomenute životne lekcije već savladali preostaje da se podsete na lepe dane i detinjstvo, ubiju nepun sat, odmore mozak i uživaju u izuzetnoj (naravno, mislimo na izgled) glumačkoj postavi sa akcentom na glumice.

One Tree Hill − glumci: Chad Michael Murray, James Lafferty, Hilarie Burton, Bethany Joy Galeotti, Sophia Bush, Paul Johansson, Barry Corbin, Craig Sheffer, Moira Kelly, Barbara Alyn Woods, Lee Norris, Antwon Tanner, Danneel Harris, Jackson Brundage, Lisa Goldstein, Austin Nichols, Robert Buckley, Shantel VanSanten, Jana Kramer, Stephen Colletti

U petoj sezoni, reditelj preskače njihove studentske dane i “seli” se u živote glavnih zvezda četiri godine posle. Uz povremene flešbekove na košarku i ljubavne vezice iz detinjstva, serija u ovoj fazi prati neke nove ljubavne trouglove između, sada već sazrelih, ali i dalje bliskih članova nerazdvojne ekipe. Lukas, sada priznati autor, u vezi je sa svojim izdavačem Lindzi Straus (Mihela MekManus), ali prostor za prvu ljubav Pejton, vlasnicu propale muzičke karijere, uvek ostaje otvoren. Nejtanov brak sa Hejli je u krizi nakon Nejtanove nesreće i posledica iste sa kojima se teško bori, a Bruk se zadovoljava uspehom u poslu. Pri kraju sezone Bruk pomaže Pejton da snimi novi album, a Lukas se vraća u Tri Hil kao košarkaški trener i pomaže Nejtanu da vrati veru u život tako što ga angažuje na uvežbavanju perspektivnog Kventina.

Šesta sezona fokusirana je na venčanje Lukasa i Pejton i njenu visoko-rizičnu trudnoću, dok se u sedmoj glavni likovi “gube” i prostor se ostavlja za nove koji su svakodnevicu Tri Hila popunili svojim “uzbudljivim” životima u periodu dok su Lukas i Pejton jurili karijere po Americi. U osmoj sezoni sledi veliki kambek glavnih zvezda uz akcenat na venčanje Bruk (Sofia Buš) i Džuliana Bejkera (Ostin Nikolsa), glumca koji se originalnoj postavi pridružuje u šestoj sezoni, a koga eventualno “poznajete” iz apokaliptičnog blokbastera “Dan posle sutra”.

One Tree Hill − zaključak

Sve u svemu, istina je da ste bez ove serije mogli. Ako ste verni fanovi nećemo vam zameriti, jer smo u jednom trenutku svi bili, ako ne Van Tri Hila, a ono Beverli Hilsa, Haj Skul Haja ili neke druge slične boze. Serije poput ove odgovaraju na sva pitanja koja muče prosečnog tinejdžera (mada odgovore na većinu možete pronaći i na našem sajtu) i u tome je njihova magijska privlačnost. Ono što Tri Hil izdvaja u odnosu na druge jeste možda malo ozbiljniji pristup psihološkoj strani odnosa među glavnim likovima, ali na kraju uvek treba biti realan. Van Tri Hil je još jedna lagana američka sapunica sa lepim glumicama i glumcima, koja za cilj ima da vas odmori od pravih muka. I tako je i trebate posmatrati − kao brufen za bolnu svakodnevicu.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar