Prosize kapsule

U Černobilju ptice imaju manji mozak

Ptice koje žive u okolini bivše nuklearke u Černobillju, poprištu nuklearne havarije pre skoro 25 godina, imaju za pet odsto manji mozak od drugih ptica, što je posledica indirektne radijacije, koja je i dalje prisutna.

Ovaj zaključak je izveden na osnovu istraživanja 550 ptica 48 različitih vrsta koje žive u oblasti tog ukrajinskog grada. Naučnici smatraju da je manji mozak povezan sa smanjenom kognitivnom sposobnošću, preneo je Bi-Bi-Si.

Primećeno je, takodje,  da su naročito ugroženi mladunci ptica, od kojiih mnogi ne prežive, zbog neregularnosti u razvoju mozga. Istraživanje su obavili naučnici iz Norveške, Francuske i SAD, pod vodjstvom profesora Timotija Musoa sa Univerziteta u Južnoj Karolini i dr Andre Molera sa Univerziteta Južnog Pariza.

Aprila 1986. reaktor broj 4 nuklearnog postrojenja u Černobilju je eksplodirao i tragovi radioaktivnih supstanci su pronadjeni u govoto svim zemljama severne hemisfere. Mesto nesreće je od tada ogradjeno i zatvoreno za javnost, ali je naučnicima bilo dozvoljeno da istraže posledice radijacije na živi svet u ovoj oblasti.

Prošle godine, profesori Moler i Muso su objavili rezultate najvećeg ikad sprovedenog popisa živog sveta u Černobilju koji je otkrio da se broj sisara konstatno smanjuje u zoni zabrane kretanja oko nuklearke. Pored broja većih životinja, opao je i broj vrsta insekata i beskičmenjaka.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar