Prosize kapsule

Iz kakve čaše se pije pivo?

Pivo − lepi alkoholni napitak od kvasca, hmelja, ječma i vode, sa niskim procentom lepog alkohola. Pivologija − nauka o lepom ispijanju lepog piva. Pivska čaša − lepa, najčešće staklena posuda iz koje se lepo pije lepo pivo.

Prave pivopije na pitanje iz čega ćeš da piješ pivo nikada neće odgovoriti − svejedno. Zna se, pivo se pije ili iz krigle, ili iz flaše. Ipak, postoje neka pravila koja se moraju ispoštovati.

Na kojoj temperaturi se služi pivo?

Iako se neki prave Englezi, pa kažu da se pravi ukus piva može osetiti samo na sobnoj temperaturi, odnosno kada je pivo mlako, mi prosečni Balkanci, naše pivo volimo HLADNO. Da ne bismo lutali u mraku neznanja, pomenuta nauka nas uči koje pivo se služi na kojoj temperaturi.

– Pilsneri na 0 °C

– Lageri od 5 °C do 9 °C

– Ejlovi od 7 °C do 11 °C

– Stouti od 8 °C do 13 °C

– Stari ejlovi na sobnoj temperaturi

Iz kojih čaša se pije pivo?

Pivo se pije iz krigle, odnosno čaše debljeg stakla i debljeg dna. Funkcija debelih zidova čaše jeste da što duže očuvaju temperaturu, svežinu i ukus piva. Još jedna veoma važna stvar koju, kao iskusni ili budući iskusni pivopija MORATE ZNATI jeste značaj pene. Svi oni koji misle da su žestoki momci, jer, kao u Tajčinoj pesmi piju pivo bez pene, žive u zabludi. Da bi pivo zadržalo jačinu, ukus i gorčinu MORA imati DVA PRSTA PENE!

Osim iz krigli, pivo se pije i iz čaša debljih zidova, ali sa stalkom. Stalak služi tome da se sadržaj čaše ne zagreje od toplote ruke.

Ako pijete lager piva, piva sa manjim procentom alkohola (uglavnom baš ta pijemo), ona se piju iz manje čaše bez stalka i kruškolikog oblika kako bi se pila brže i ne bi vetrila.

Međutim, ako pijete sortna piva, bogatijeg ukusa i sa većim procentom alkohola, ona se piju polako, pa je zbog toga i neophodna krigla sa stalkom.

Inače, sva jača piva, sa većim procentom alkohola piju se iz krigle u koju može stati sadržaj čitave flaše, dakle litar piva, jer je LITAR po KRIGLI, pa i po turi mera pravog M@N!a! A zna se koliko traje jedna tura…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

4 komentara na “Iz kakve čaše se pije pivo?

  1. Ako ovaj Duvel spada medju 4 najbolja piva na svetu onda su Jelen i Lav za sve njih neko drugo pice a ne pivo. Ukus onako i nije los ali je previse gazirano i sve kroz nos izlazi, i mora se podrigivati posle svakog gutljaja. Ma jednom recju S….E aj ko zna zasto je to dobro pa su ga svetski strucnjaci uvrstili medju 4 najbolja.

    • Krigle se mogu hladiti u frižideru, ali nikad nemoj odmah piti iz krigle tek izvađene iz frižidera, već sačekaj par minuta. Takođe, nemoj je predugo držati unutra, pet do sedam minuta je dovoljno, mada zavisi na koju je temperaturu podešen frižider. Svakako možeš da opipaš čašu i sama proceniš kada su dovoljno hladne. Nemoj ih suviše hladiti jer može doći do pucanja stakla.

Ostavite komentar