Prosize kapsule

Ušće 2011 – RAT UŽIVO!

Pripadnici oružanih snaga Republike Srbije danas su u Parku mira i prijateljstva, na beogradskom Ušću, hiljadama okupljenih građana prikazali na šta su sve spremni pravi muškarci kada se nađu sa neprijateljem OČI U OČI! Više od hiljadu profesionalnih vojnika Vojske Srbije uspešno je izvelo vežbu „Ušće 2011“, a prisutni su tokom jednočasovnog programa prisustvovali RATU UŽIVO!

Vežba organizovana povodom  15. februara, Dana državnosti i Dana vojske, sastojala se iz tri segmenta. U okviru prvog segmenta, učešća u mirovnim operacijama, prikazan je rad na kontrolnom punktu Ujedinjenih Nacija – zaustavljanje i legitimisanje sumnjivih lica, kontrola vozila i upotreba službenih pasa u pronalaženju narkotika i eksplozivnih naprava.

Drugi segment vežbe, obezbeđivanje konvoja, za posmatrače je bio i najzanimljiviji. Kako je reč o taktički veoma složenom manevru, u aktivnost su bile uključene i vojna avijacija i rečna flotila, čiji je zadatak bio podrška jedinicama na zemlji. U obezbeđivanju konvoja pešadiji su u pomoć pritekli migovi, galebovi, gazele, a u spasavanju i potrazi za neprijateljem i preživelim saborcima, specijalcima su pomogli i transportni helikopteri Mi-8.

Pripadnici specijalne brigade gledaocima su dočarali žar borbe jedan na jedan. Hrabrost, samopouzdanje, ali i neverovatna sinhronizovanost u radu specijalaca veoma su važni za uspeh u akcijama kao što je oslobađanje talaca, što je bio drugi deo prikaza sposobnosti pripadnika protivterorističkih jedinica na terenu.

Sve je završeno padobranskim skokom pripadnika 63. padobranskog bataljona i preletom „Lasta“ nad imaginarnim bojištem „Ušće 2011“.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.