Prosize kapsule

Licideri – MAJSTORI ZA SRCA!

Na tradiciju darivanja liciderskog, odnosno licitarskog srca, čime mladić simboliše svoju privrženost devojci koja mu se dopada, savremeni srpski momci odavno su zaboravili. Ipak, ovaj običaj ima korene koji sežu vekovima u srpsku prošlost. Danas se umesto liciderskog srca češće poklanjaju čestitke, bombonjere ili privesci u obliku srca, ali je svrha ostala ista – pokloniti joj svoje SRCE. A na njoj je da odluči šta će sa njim…

Liciderska srca – istorija

Običaj pravljenja liciderskih srca prvi put se pojavio na prelasku iz 16. u 17. vek, u manastirima na obroncima istočnih Alpa. Lepo dekorisani medeni kolači ubrzo su privukli mnogobrojne sladokusce, pa zanimanje licidera, već u sledećem veku prerasta zidove domaće kuhinje i evoluira u ozbiljan posao. U naše krajeve srca od meda stižu tokom 19. veka, a kao vrsni licideri pokazali su se stanovnici severnih krajeva bivše Juge – od Slovenije do Banata. Petnaestog novembra prošle godine UNESCO je tradiciju licidera i pravljenja liciderskih srca uvrstio na svoju listu nematerijalne svetske baštine u Evropi.

Licidersko srce – poklon koji se ne odbija

U našoj tradiciji dugo je postojao običaj po kom mladić kada se ženi svojoj odabranici obavezno mora da pokloni veliko licidersko srce. U slučaju da ga ona odbije to bi bio znak mladiću da devojka ne želi da se uda za njega, a ako ga prihvati mladić je mogao da skuplja svatove.

Liciderski kolači su šareni, bogato ukrašeni kolači napravljeni od slatkog testa. Liciderski kolači ne moraju nužno biti u obliku srca. Izbor je velik, što bi se reklo OD IGLE DO LOKOMOTIVE, odnosno od kućice do ogledalca u ovom slučaju. Licideri se kod nas mogu videti jedino još na vašarima, ili ako prošetate Kalemegdanom, pa nabasate na nekog.

U svakom slučaju, motivisani ovom liciderskom pričom, savetujemo vam sledeće. Ako se još pitate ŠTA JOJ POKLONITI ZA DAN ZALJUBLJENIH, znajte da je najvažnije da to bude vaše srce, i da taj poklon mora da bude OD SRCA. „Ljubav iz tržnog centra“ može biti luksuzna i skupa, ali ono što će vaš poklon učiniti nezaboravnim jeste romantika. Istina je da smo nit za romantiku i romansu svi pomalo izgubili i da nam je uvek lakše da „odradimo“ svoju ljubav nego da na njoj „poradimo“. Ne znate kako? Pitajte licidere. Oni su ipak MAJSTORI ZA SRCA!

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Ostavite komentar