Prosize kapsule

Najstariji snimljeni poljubac je bio između dve žene

Nekoliko dana pred Dan zaljubljenih u Americi je pronađen najstariji snimak poljupca, napravljen par godina pre onog za koji se verovalo da je prvi, a nežnost su pred kamerama razmenile – dve žene.

Verovalo je da je ’The Kiss’ koje datira iz 1886. najstarije delo ove vrste, ali je američki umetnik i profesor fakulteta Dejvid Gordon pronašao seriju fotografija nastalu između 1872. i 1885. godine. On nije uspeo da nađe kompletan film već slike, čiji je autor Edvard Mejbridž i njegovo delo je posebno i po tome što su, za razliku od ostalih  ’tradicionalnih’ muško-ženskih snimaka poljubaca, ovde u prvom planu dve gole žene.

‘Romansa je oduvek bila važna za filmsku umetnost i mislim da je u redu ispraviti istorijske nepreciznosti. Ali, ko bi pomislio da će prvi poljubac zabeležen na filmu biti između dve žene?’ rekao je profesor Gordon o ovom otkriću. ‘Ovaj poljubac je toliko drastično različit od svih ostalih snimljenih u to doba da će sigurno šokirati mnoge, ali nadam se da će biti još više onih koje će zaintrigirati.’

Gordon će za Dan zaljubljenih objaviti digitalno prerađenu animaciju fotografija koje je pronašao, a ni malo ne iznenađuje činjenica da je interes za ovu animaciju dve gole žene koje razmjenjuju poljubac prilično veliki.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.