Prosize kapsule

Otkriven tajni recept Kola kole?

Od kako je američki farmaceut Džon Pemberton 1886. osmislio Koka-kolu, njen recept je strogo čuvana tajna koja se drži u jednom sefu u Atlanti, a koju znaju samo dvoje zaposlenih u ovoj kompaniji.

Međutim, ako je za verovati sajtu Thisamericanlife.org, sastojci najpopularnijeg bezalkoholnog pića na svetu više nisu ekskluzivnost.

Naime, na ovom sajtu piše je da je recept Koka-kole poznat još od 1979. kada su lokalne novine objavile tačan spisak svih sastojaka i količina koje su neophodne za proizvodnju napitka. Tada niko nije obratio pažnju na članak uz koji je objavljena i fotografija recepta koji je rukom napisao jedan od prijatelja Džona Pembertona, kako bi ga preneo budućim generacijama. Za specifičan ukus Koka-kole odgovorna je mešavina nekoliko različitih aromatičnih ulja nazvana “7X”, a tajni sastojak čini svega 1% ukupne formule, prenosi “Dejli Mejl”.

“Mislim da je ovo definitvno verzija formule,” rekao je istoričar Mark Pendergrast, koji je napisao istorijat popularnog gaziranog pića.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar