Prosize kapsule

Kriza srednjeg doba

Šta je to KRIZA SREDNJEG DOBA? To je period života o kojem ne razmišljamo u mladosti, a kada nastupi žalimo zbog svih, možda, pogrešnih odluka koje smo u toj ludoj mladosti doneli. Kao što ste primetili ŽALJENJE je ključna reč za razumevanje onoga što nas iščekuje, ili onoga što ste već dočekali. Priskočićemo u pomoć…

Šta je kriza srednjeg doba?

Iako ne postoji stručno medicinsko objašnjenje za ovaj fenomen, na osnovu iskustava milijardi muškaraca koji su kroz istu prošli, može se reći da kriza srednjeg doba nastupa od trideset i pete do sedamdesete godine. To je period života u kojem je većina nas već stala (ili bi makar trebalo da jeste) stabilno na zemlju sa obe noge, izgradila neki svoj put i ostavila nešto za sobom na tom putu. Kriza srednjeg doba počinje onog trenutka kada se zapitamo ŠTA JE TO što smo ostavili za sobom?

Kako se manifestuje kriza srednjeg doba?

Pre svega, manifestuje se preispitivanjem. Šta sam postigao? Da li je ovo bio pravi put? Da li sam donosio ispravne odluke? Da li je moglo drugačije? Da li sam obezbedio decu? Da li su svi moji saveti bili na mestu? Da li je kasno da ispravim greške? Da li je ONA prava? Mnogo je pitanja koja muškarci sebi u ovom periodu života postavljaju, a na koja uglavnom i sami znaju odgovore, ali je problem u rešenjima.

Posledice ovih dvoumljenja najčešće su depresija, anksioznost, nezadovoljstvo, crne misli, bezrazložna agresija i slično. Osećaj promašenosti života, ako ste iole labilniji, i ako se ne postavite na pravi način, za čas vas može uvući u tamu iz koje je teško izvući se sam. Alkoholizam je jedna od najčešćih opasnosti koje vas vrebaju u tom mraku, ali ne i jedina. Očajan čovek spreman je na očajne postupke. Moć rasuđivanja je pomućena, i ako se na tom putu nađe sam, bez razumevanja okoline vrlo lako bi mogao rizikovati sve što je u životu stekao, pa čak i ako je to SVE loše ili prosečno.

Kako se izboriti sa krizom srednjeg doba?

Prvo što morate da učinite jeste da promenite način razmišljanja. Sve ono što je bilo, prošlo je i ne može se vratiti. Time što ćete tugovati zbog propuštenih prilika nećete zadobiti pravo na još jednu šansu. Pravo na novu šansu dobija se isključivo ako se fokusirate na ono što možete od tog trenutka promeniti u svom životu i time postati bolji čovek — za sebe, ali i okolinu.

Takođe, misli usmerite na ono što je bilo dobro u vašem dosadašnjem životu, na pozitivne primere kojima možete da se ponosite. U ovom periodu, najvažnije je sagledati sebe u pravom svetlu. Sledeći korak je ispravna postavka stvari na novu startnu liniju od koje kreće ostatak vašeg života. Zapamtite, vi niste stari. Pred vam je druga polovina vašeg života, i ako ste do sada grešili, hajde da u toj drugoj polovini naučimo nešto iz tih grešaka i trasiramo bolji put u svetliju budućnost. Nije sve tako crno, samo što ćete morati malo da se potrudite da biste pronašli “svetlo na kraju tunela”. Za početak, prestanite sa samosažaljevanjem.

Još jedna korisna stvar o kojoj biste mogli da razmislite jeste stručna pomoć psihologa. Ne kažemo da ste ludi, već da imate problem. A psiholozi su tu da vam ponude objektivan savet. Ponekad je upravo to ono što nam treba.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Kriza srednjeg doba

Ostavite komentar