Prosize kapsule

Opadanje kose – najvažniji saveti

Ako je Ahilu “najslabija karika” bila peta, može se reći da je većini muškaraca Ahilova peta upravo njihova kosa. Ćelavost, odnosno ćelavljenje ili opadanje kose problem je koji postaje sve ozbiljniji što smo stariji. Da li je reč o genetici ili se ćelavljenje javlja kao posledica lošeg održavanja zdravlja kose, od čoveka do čoveka zavisi od različitih faktora. Međutim, lečenje ili makar usporavanje procesa ćelavljenja zavisi isključivo od nas.

Hrana za zdravu kosu

To kako i čime se hranimo utiče i na zdravlje i jačinu kose. Na jelovniku za zdravu kosu, obavezno se moraju naći proteini (meso), gvožđe (povrće), cink (orasi, bademi, ostrige, jagnjetina), omega 3 masne kiseline (riba, orašasti plodovi), vitamin C (agrumi – limun, narandže; povrće – paprika, kupus) i mineral biotin kog najviše ima u pirinču, jajima i orasima.

Voda

Suva kosa je po pravilu krta i slaba, te je podložnija lomljenju i opadanju. Jedan od načina da poboljšate kvalitet kose jeste i da pijete više vode. Na taj način hidirajući ceo organizam hidriraćete i kosu.

Oprez sa hemijom

Pri pranju kose najbolje je upotrebljavati one preparate koji su namenski specijalizovani za tretiranje slabe kose. Kada je reč o šamponima iz supermarketa najbolje je izbegavati one koji kombinuju više funkcija. Uvek se odlučite za one koji u svom sastavu imaju najmanje veštačkih elemenata i agresivnih hemijskih sastojaka. Oni možda jesu efektni momentalno, ali budite sigurni da, kada jednom kroz desetak godina budete gledali svoju ćelu u ogledalu, kao krivca možete optužiti upravo ove šampone.

Jedini pravi savet može vam dati samo stručno lice, odnosno dermatolog. Ne igrajte se sa kosom − ostaćete bez nje.

Takođe, ne farbajte je, ne stavljajte gel, penu, ne nanosite sprej, lak, vosak ili ulje za kosu.

Pranje kose

Kosu perite blagim, ali hranljivim šamponima na svaka tri dana u toploj, ali ne vrućoj vodi. Ne sušite je fenom, ali nemojte je ni trljati prejako peškirom. Blago je tapkajte i pustite da se osuši od sebe.

Šišanje

Redovnim šišanjem jačate kosu. Kosa se po pravilu krati na svake četiri nedelje. Ne vezujte kosu u rep, u slučaju da imate dugačku kosu, a tokom zime ne nosite uske kape da bi koža glave mogla da diše. I obavezno, održavajte celokupno zdravlje. Kosa, nokti i zubi su prvi pokazatelji stanja vašeg zdravlja. Kada jednom od ovo troje nešto nedostaje, znajte da nešto nedostaje i vašem zdravlju u celini. Ne zanemarujte sitnice. Iz njih obično nastaju najveći problemi.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

1 komentar on “Opadanje kose – najvažniji saveti