Prosize kapsule

Rio de Ženeiro KARNEVAL 2011

Dok se u Srbiji, a i na našoj hemisferi uopšte, temperatura spušta sve niže, uporedo sa rastom snežnog pokrivača, tamo dole, južnije, atmosfera će uskoro doći do usijanja. Pred nama, odnosno ne baš pred nama, već pred ludim Brazilcima, sprema se najveće slavlje na svetu − četiri dana karnevala u Riju!

Rio de Ženeiro Karneval

Karneval u Rio de Ženeiru tradicija je koja traje od kada mi znamo za sebe, a kada bismo pitali starije, i oni bi nam verovatno rekli isto. Iako se u celom Brazilu, od najvećeg grada do najveće zabiti, tokom četiri dana, a četrdeset dana pre Uskrsa, apsolutno svuda organizuju manifestacije nalik onoj u Riju, ipak zna se koji je grad prestonica najveće zabave na planeti.

Uz vrele, i ne zaboravimo GOLE BRAZILKE, note sambe i ritmiku udara talasa Atlantika o prelepe plaže, svake godine više od pola miliona stranaca poseti Rio de Ženeiro u potrazi za najluđim provodom pod vedrim nebom. Pripreme za Karneval traju mesecima i u njih su uključeni svi slojevi brazilskog društva, od bogatih do siromašnih. Ove godine, zabava počinje 5. marta, a trajaće… Dok se ne završi.

Karneval u Riju − tradicija od 150 godina

Tradicija Karnevala u Riju seže sve do drevnih Rimljana koji su imali običaj da velikim “feštama” proslavljaju dolazak proleća. Naravano, ovaj običaj na tlo južnog američkog kontinenta doneli su Portugalci 1850. godine kada su došli da “podare” slobodu i duhovno prosvetljenje zatucanim domorocima. Pod jakim uticajem evropskog folklora, ti prvi karnevali imali su malo toga što se danas može videti na ulicama prestonice bahanalija. U stvari, bahanalije su i jedina zajednička tačka.

Sve do kraja Drugog svetskog rata i konačne slobode Brazila od uticaja njegovih osvajača, karnevalima su dominirale melodije valcera, polke i drugih evropskih “igara”. Od sredine 20. veka ritam Brazila i običaji radničke klase lagano se iz siromašnih favela spuštaju na centralne gradske avenije. Karneval je vraćen Brazilcima, baš kao i njihova zemlja. Danas, tokom četiri najluđa dana na planeti, koja započinju krunisanjem Debelog Kralja (Kralja Moma), Karneval u Riju je festival koji simboliše sve ono što nemamo, ili makar nemamo u dovoljnoj količini. Jedna od tih stvari jeste i sloboda.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.