Prosize kapsule

Najstarija kontraceptivna sredstva

Mnogi od vas bili bi spremni da stave ruku u vatru tvrdeći da su kontracepcija i kontraceptivne mere rezultat moralnog posrnuća savremenog društva. I znate šta − ne biste bili u pravu. Prva kontraceptivna sredstva nastala su pre nekoliko hiljada godina, a sva današnja napravljena su po konceptu tih prvih.

Pre nekoliko brojeva “Politikin zabavnik” (inače sjajno štivo koje preporučujemo svima koji drže do svog intelekta) imao je interesantan TAČNO-NETAČNO kviz. Jedno od pitanja bilo je i kada su nastala prva kontraceptivna sredstva. Kako smo, pisanjem sličnih tema maksimalno deformisali svoj već latentno perverzni mozak, već imali određeno predznanje o pomenutoj temi, iznenadili smo se kad smo naišli na odgovor da su prva kontraceptivna sredstva stara tek nekoliko stotina godina. Nažalost, i moćni “Zabavnik” ponekad pogreši, što im, svakako, nećemo zameriti, ali ćemo ovaj polu-tačan podatak doraditi malo preciznijim informacijama.

Najstariji kondom (kontracepcija za muškarce)

Za razliku od podatka kojji je ponudio “Politikin zabavnik” istorijska je činjenica da su prve kondome koristili još drevni Egipćani, ali čak ni oni nisu bili prvi izumitelji ovog pra-kontraceptivnog sredstva. Pre njih, kondome od životinjske kože, creva i drugih elastičnih životinjskih tkiva, pre par hiljada godina koristili su Kinezi, Indijci i drugi Azijati.

Iron Abs za vas

Nasuprot onome što ste, možda, pomislili prvobitni kondomi za cilj nisu imali uživanje u bezbednom seksu. Ok, delimično jesu, ali to im nije bio prvenstveni cilj. Za razliku od današnjih uslova, nekada je bilo veoma teško održati trudnoću, poroditi se i porođaj preživeti. Umesto timova stručnih lekara i sterilnih uslova u modernim bolnicama, postojale su seoske vračare, štala sa senom i bure tople vode. Upravo zbog toga moralo se voditi računa o kontracepciji. Dok danas razmišljamo o mogućnosti zaraze HIV-om i o neželjenoj trudnoći u smislu izdržavanja deteta, naši preci su kontracepciju upotrebljavali pre svega da bi spasili svoj život.

Kontracepcija za žene

Da li je reč o pravilu ili slučajnosti, ali izgleda da su i pre nekoliko hiljada godina, baš kao i danas, žene bile te koje su više morale voditi računa o zaštiti tokom seksa. Drevni oblici kontracepcije za žene nisu se mnogo razlikovali od današnjih.

Postojalo je nekoliko načina na koje se žena mogla zaštiti, a kada bismo tražili poređenje, moglo bi se reći da su osnovni vidovi kontracepcije bili spermicidi i primitivne dijafragme.

Žene su kao kontracepciju često upotrebljavale vunenu ili pamučnu tkaninu nalik vati. Ova tkanina se stavljala u vaginalnu cev čiji su mišići stezali parče tkanine i na taj način onemogućavali prodiranje tečnosti dublje u unutrašnjost vagine. Nažalost, ovaj mehanizam nije bio 100 posto pouzdan, pošto je svaka vagina drugačijeg promera, a kontraceptivne tkanine su bile jednake veličine.

Međutim, žene su doskočile ovom nedostatku na taj način što su tkaninu pre seksualnog odnosa i stavljanja u vaginu, natapale rastvorima soka biljaka koje su bile poznate po svojim kontraceptivnim svojstvima. Ovi rastvori su povećavali koncentaciju mlečne kiseline u vaginalnom kanalu delujući kao snažan spermicid, čime je eliminisana svaka mogućnost neželjene trudnoće.

Osim o nemaru po pitanju zaštite pri seksualnom odnosu (kada je reč o muškarcima) ovi podaci nam govore da su neke stvari ljudima urođene, i da svet u kojem živimo nije loš zbog sebe, već zbog nas. Istorija se ponavlja i nudi nam sve šanse da ispravimo greške iz prošlosti, ali činjenica je da većinu tih šansi nemarno propuštamo. Pitanje je koliko će još istorija imati strpljenja pre nego što kaže KRAJ.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.