Prosize kapsule

Dodela Oskara: “Kraljev govor” najbolji film

Britanski film ”Kraljev govor” ubedljivi je pobednik ovogodišnje svečanosti dodele Oskara, koju u Holivudu već 83. put organizuje američka Akademija za film.

Pored toga što je krunisan Oskarom na najbolji film, ”Kraljev govor” je osvojio magrade u još tri kategorije.

Za tu dirljivu priču o odnosu izmedju budućeg monarha, koji pokušava da savlada mucanje, i običnog čoveka koji mu u tome pomaže, Oskarom za režiju nagradjen je Tom Huper, a za originalni scenario Dejvid Sajtler. Oskara za najbolju mušku ulogu dobio je Kolin Firt za portret kralja Džordža Šestog, u istom filmu.

Za najbolju žensku ulogu Oskarom je nagradjena Natali Portman, za ostvarenje balerine opterećene sumnjama, u psihološkom trileru  ”Crni labud”.

Oskar za najbolju sporednu mušku ulogu dobio je Kristijan Bejl, a za žensku Melisa Lio, oboje za glumu u filmu Bokser. Najbolji film na stranom jeziku je, po oceni američkih kritičara, danski “U boljem svetu” .

Ovogodišnja dodela Oskara ostaće upamćena i po govoru Melise Lio u kome je ona, doduše nesmotreno, upotrebila nepristojnu reč. Kada je od Kirka Daglasa primila nagradu, na trenutak je ostala bez reči, pa je rekla publici:”Tresem se ovde u čizmama. Kada sam pre dve godine gledala Kejt (Vislet), izgledalo je tako lako”.

Režija Televizija ABC, koja prenosi dodelu nagrade, imala je ipak dovoljno vremena odloženog prenosa da zvučno preklopi njene reči.  A sama Melisa Lio je odmah požurila da se izvini i iza pozornice je rekla: ”Ne želim nikog da uvredim i to je verovatno vrlo neodgovarajuće mesto da se ta reč upotrebi”.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.