Prosize kapsule

TOP 10: Italijanski mafijaši

Iako Berluskonijeva vlada tvrdi da je tokom svog mandata lišila slobode mnogobrojne italijanske mafijaške bosove, činjenica je da je većina, i to onih najmoćnijih, još na bezbednom, izvan zidova zatvorskih ćelija. Predstavljamo vam deset najmoćnijih italijanskih mafijaša.

Antonio Iovine

O Ninno (46), odnosno Dečko, ovaj mafijaški boss uhapšen je krajem prošle godine, nakon 14 godina odolevanja snagama reda širom sveta. Iovine je bio jedan od najtraženijih italijanskih mafijaša. Pripadao je mafijaškoj porodici Kazalezi koja je istovremena bila deo napuljskog mafijaškog ogranka poznatijeg kao  Kamora mafija. Uhapšen je u gradiću u blizini Napulja i osuđen na doživotnu robiju zbog nekoliko ubistava i povezanosti sa organizovanim kriminalom.

Mikele Zagaria

Mikele Zagaria, takođe je pripadnik mafijaškog klana Kazalezi, a samim tim i Kamora familije. Mikele, koji je uz Iovina bio desna ruka šefa Kamora klana, Frančeska Skavionea, još je u bekstvu i jedan je od najtraženijih begunaca u Italiji.

Frančesko Skavione

Sandokan, kako zovu bivšeg šefa porodice Kazalezi, u zatvoru se nalazi od 2008. godine. Proces protiv jednog od najmoćnijih italijanskih Donova trajao je čitavih deste godina, tokom kojih su se Skavione i “kolege” posvetili uklanjanju svedoka koji bi ih mogli staviti iza rešetaka. Ipak, Skavione nije uspeo da pobegne italijanskom pravosuđu i osuđen je na doživotnu robiju zbog ubistava i veza sa organizovanim kriminalom. Iako je u zatvoru već tri godine, veruje se da Skavione i dalje upravlja poslovima Kazalezi porodice.

Bernardo Provencanco

Veruje se da je Provencanco bio jedan od poslednjih Šefova svim Šefovima italijanske Koza Nostre. Uhapšen je 2006. godine, nakon impresivne 43 godine bežanja zakonu i italijanskoj policiji.

Mateo Mesina Denaro

Smatra se da je “Diabolik”, odnosno Mateo Mesina Denaro, nasledio Provencanca na poziciji Šefa Koza Nostre, nakon što je ovaj uhapšen. Od 1993. godine nalazi se u bekstvu, a veruje se da je do sada ubio dovoljno ljudi da se popuni jedno gradsko groblje.

Đuzepe Setola

Setola je osumnjičen da je jedan od najefikasnijih plaćenih ubica Kazalezi familije. Još je u bekstvu, a 2009. godine hapšenje je izbegao tako što se iz njegovog doma, u severnom delu Napulja, spasio bežeći mrežom podzemnih tunela.

Đuzepina, Lena i Patricia Aprea

Žene zauzimaju izuzetno važne položaje u samom vrhu Napuljske mafije. Takav je slučaj i sa tri sestre koje su uhapšene prošlog oktobra pod optužnicom za zavere i mnogobrojna ubistva u Napulju. Pre njih u zatvoru su se našla njihova braća, muževi, ljubavnici i prijatelji.

Toto Rina

Čovek čiji je nadimak “Zver”, uhapšen je u Palermu 1993. godine nakon oštre reakcije italijanske policije zbog ubistava anti-mafijaških sudija Đovanija Falkonea i PaolaBorselina, za šta je Toto Rina bio sumnjičen. Hapšenje Rina smatra se jednim od najvećih uspeha italijanske policije u borbi protiv Koza Nostre pošto je Toto Rina bio jedan od vođa ovog kriminalnog udruženja.

Đuzepe Bastone

Bastone je uhapšen prošle godine u podzemnom bunkeru u kom se krio nekoliko meseci. Bunker je bio snabdeven frižiderom, TV-om i DVD-ijem, i svime što je Bastoneu bilo potrebno za normalan život. Đuzepe Bastone još čeka na suđenje, a kao jedan od vodećih šefova Kazalezi familije, osumnjičen je za trgovinu i dilovanje drogom u oblasti Napulja, u regiji koja je među najnerazvijenijim i najsiromašnijim u Italiji.

Vito Badalamenti

Najtraženiji član Koza Nostre i sin mafijaškog Bossa koji je 1987. godine osuđen za najveću operaciju trgovine drogom između EU i SAD, poznatiju kao Pica Konekšn, od 1995. godine nalazi se u bekstvu. Za njime je raspisana i međunarodna poternica, a pretpostavlja se da se krije u Brazilu ili Australiji.

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.