Prosize kapsule

ŠREK je stvarno postojao?

Iako nikada potvrđeno, postoji verovanje da je jedan od omiljenih likova crtanih junaka klinaca nove generacije, Šrek, u stvari nastao po uzoru na osobu koja je zaista postojala. Vijem Stig, pisac koji je 1990. godine i stvorio slikovnicu za decu u kojoj je Šrek bio glavni heroj, nikada nije potvrdio, ali ni opovrgao to da mu je Francuz Moris Tije, rvač poznatiji pod nadimkom “Francuski anđeo” bio inspiracija za lik Šreka, ali na osnovu slika teško je zaključiti suprotno.

Moris Tije kao Šrek

Moris Tije rođen je 1903. godine u Francuskoj. U dvadesetoj godini života oboleo je od bolesti aktomegalije koja izaziva nekontrolisan rast kostiju i druge posledice. Upravo zbog ove bolesti, Moris je imao velika stopala, šake, zadebljale usne i prepoznatljivo naborano čelo. Izgled koji vas ne može a ne podsetiti na crtanog junaka Šreka, Tijea je često izlagao podsmesima i nerazumevanju okoline, te se on uskoro seli za Sjedinjene Američke Države, gde postaje profesionalni rvač.

Kao što to obično biva, u Americi svaki deformitet poprima konotaciju atrakcije, a atrakcije postaju zvezde, pa je i Moris Tije uskoro postao zvezda američkih rvačkih ringova. Pobedom nad Stivom Krajšerom Kejsijem 1944. godine, Tije postaje i svetski prvak u rvanju, ali daleko od toga da je Tije bio SAMO prosečni sportista.

Za svoje vreme Moris Tije je bio veoma obrazovan. Govorio je 14 jezika, cenio umetnost, bavio se glumom, a pisao je i pesme. Da li zbog svog izgleda, ili je njegov izgled isklesao karakter sklon samoći, Moris Tije je najveći deo svog života proveo kao pustinjak.

Sve u svemu, ovaj “Francuski anđeo” ili “Nakazni org” kako su ga zvali u svetu rvača, u mnogome liči na Stigovog Šreka i zato je priča još interesantnija. Francuski mediji su se još jednom zainteresovali za ovu temu, a ovog puta priča je zašla i međunarodne vode. Da li je Moris Šrek? Ako Stig laže, slika ne laže…

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.