Prosize kapsule

Zemljotres u Japanu FOTO reportaža

Zemljotres jačine 8. 9 stepeni Rihterove skale, koji je u petak ujutru pogodio Japan prirodna je katastrofa koja se može svrstati među najveće koje svet ikada doživeo. Zemljotres u Japanu jedan je od šest najjačih koji su se ikada dogodili na planeti.


O njegovoj razornoj moći ne govori samo više od 10. 000 mrtvih i pustoš koja je ostala za cunamijem čiji su talasi dostizali i neverovatnih deset metara, već i neki još ozbiljniji podaci.

Japanska ostrva pomerena su za dva i po metra. Osa rotacije planete za 10 centimetra, brzina rotiranja planete takođe, a dan je skraćen za 1.6 mikro sekundi.

Međutim, kraj užasa nije na vidiku. U japanu je juče došlo do nove katastrofe. Zgrada jednog od reaktora nuklearne elektrane Fukušima urušila se nakon eksplozije. Iako jezgro reaktora nije oštećeno, nepun sat nakon havarije u toj obalsti već je hospitalizovano 15 ljudi sa simptomima trovanja radijacijom. Borba sa prirodom uvek je unapred izgubljena. Stanovnicima Japana preostaje još jedino borba sa vremenom. Mada, ni tu šanse nisu najsjajnije.

Japan je od prvog potresa pogodilo više od 200 zemljotresa čija je jačina bila veća od 5 stepeni Rihterove skale. Ovi zemljotresi rezultat su smirivanja tla, ali kada se tlo smiruje ovim intenzitetom, razloga za strah UVEK IMA.

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.