Prosize kapsule

Pronađena Atlantida?

Grupa arheologa i stručnjaka na čelu sa profesorom sa Univerziteta u Hartfordu, možda je na pragu revolucionarnog otkrića – pronalaska mitskog grada Atlantide, preneli su svetski mediji.

Kanal „National geographic“ emitovaće večeras emisiju „Tražeći Atlantidu“ u kojoj će naučnici predvođeni profesorom Ričardom Frojndom predstaviti šta su do sada otkrili istraživajući močvarno područje južne Španije pune dve godine uz pomoć podzemnih radara, podvodne tehnologije i satelitske fotografije.

Istraživanje je počelo nakon što je snimak iz svemira pokazao da se u močvarama nacionalnog parka Donja Ana nalazi nešto nalik na podvodni grad. Veruje se da je u pitanju Atlantida, mitsko ostrvo za čije postojanje nema čvrstih dokaza, a za koje  savremeni stručnjaci sumnjaju da ga je potopio cunami. Ričard Frojnd objasnio je da su ove prirodne katastrofe dosta puta zabeležene u ovom delu Evrope, te da je najveći cunami veličine današnje desetospratnice, pogodio Lisabon 1775.

„Teško je shvatiti da talas može da izbriše ostrvo prečnika sto kilometara, ali to je snaga cunamija,“ rekao je Frojnd, koji je u središnjoj Španiji takođe pronašao čudan niz „memorijalnih gradova“ za koje veruje da su delo stanovnika Atlantide.

„Upravo to su dodatni dokazi da smo pored Kadiza pronašli „glavni grad“. Stanovnici Atlantide koji su uspeli da se spasu, pobegli su na kopno i tamo izgradili nove gradove,“ kaže profesor.

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Comments are closed.