Prosize kapsule

Na Jadranu je moguć cunami visok i do 10m

Prirodne katastrofe koje su pogodile Japan navele su i neke zemlje iz našeg komšiluka da se zapitaju da li i njima preti sličan scenario, koji bi izazvali potresi u južnom Jadranu.

Iako nema pretnje od velikih okeanskih cunamija, zemlje poput Hrvatske i Crne Gore mogle bi se suočiti sa onim cunamijima nastalim u istočnom delu Mediterana.Seizmolozi su prognozirali da bi južni Jadran mogao da pogodi potres jačine 7,5 stepeni Rihterove skale, što bi sigurno prouzrokovalo cunami. Ukoliko bi epicentar tog zemljotresa bio u podmorju, opasnost od cunamija bi svakako bila još veća.

Hrvatski profesor Mirko Orlić iz Geofizičkog zavoda PMF-a objasnio je da bi izvorni talas zbog manje magnitude od one pacifičkog potresa ipak bio slabiji. Kada je reč o interakciji s obalom, profesor Orlić kaže da talas na otvorenom moru ima malu amplitudu oko jednog metra, ali kako se približava obali, dubina je manja i talas raste, pa može da dosegne visinu i do nekih 10 metara.

Stanovnicima jadranske obale ovo ne bi bio prvi put da se suočavaju sa džinovskim talasima, obzirom na to da je do sada je zabeleženo 15 slučajeva cunamija na Jadranu. Prilikom cunamija iz 1627. italijansku obalu su pogodili rekordni talasi od 10m, dok je prilikom dubrovačkog zemljotresa 1667.godine usledio cunami koji je pogodio obalu talasima od 5,6 metara.

 

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar