Prosize kapsule

Prolećni umor

Smena godišnjih doba, naročito ova zimsko-prolećna, osim toplijeg vremena, sa sobom donosi i promene na koje se organizam mora prilagoditi. Umor i depresija koji nas često savladaju na prelazu iz jeseni u zimu, a još više iz zime u proleće posledica su razlike u režimu rada na koje je naš organizam navikao u različitim godišnjim dobima. Evo nekoliko saveta koji vam mogu pomoći da lakše prebrodite depresivnu prolećnu tranziciju.

Ishrana

Tokom zime hranili smo se teškom i masnom hranom i živeli, uglavnom, nezdravo. U periodu pred nama neophodno je da jedete što više kvalitetnih ugljenih hidrata, ribe, orašastih plodova i da u organizam unosite dovoljne količine vitamina i minerala. Vitamin C štiti od infekcija i poboljšava sposobnost tela da koristi kiseonik. Vitamin B štiti od stresa i jača intelektualne sposobnosti, dok je vitamin E ključan za poboljšavanje cirkulacije i imuniteta. Kad je reč o mineralima, magnezijum je najvažniji, a nemojte ostati slepi, gluvi i nemi za ono najočiglednije. Samoniklo prolećno bilje prvi je dokaz da se priroda budi. Probudi se i ti sa njom, uz salatu od maslačka, čaj od koprive ili zagrizi jedan crni luk i ne brini o mirisu.

Fizička aktivnost

U zimskom periodu bili ste poput svakog “mede” u zimskom snu. E, pa medvedi naši, vreme je da se protegnete, zevnete i bacite na brze šetnje, džogiranje i teretanu. Fizička aktivnost je najvažnija mera prevencije u borbi protiv depresije i prolećnog umora i iscrpljenosti. Bori se!

Životne navike

Promeni životne navike. Veoma je važno da što više vremena provedeš na Suncu. Sunčevi zraci umanjuju proizvodnju melatonina, hormona koji izaziva pospanost i zato je veoma važno da što više vremena boraviš napolju. Ako nisi u mogućnosti, makar sebi obezbedi dovoljno svežeg vazduha. Boravi u provetrenim prostorijama i unosi dosta tečnosti. Još jedan od korisnih saveta, mada ti može zazvučati pomalo pomodarski, jeste i da makar 5 do 10 minuta dnevno posvetiš meditaciji. Tek da središ misli i kreneš dalje. I ne zaboravi, smej se!

 

©Muskimagazin.com

Slični tekstovi

Comments are closed.