Prosize kapsule

ISPRAZNICA – nova hrvatska reč

Komisija hrvatskog časopisa “Jezik” raspisala je konkurs na koji se javilo oko 200 učesnika sa 300 predloga novih hrvatskih reči, a najbolja nova hrvatska reč “ispraznica”.

Kako piše “Večernji list”, najbolja nova hrvatska reč je “ispraznica” koja bi trebalo da zameni tudjicu floskula. Autor te reči Vinko Vukadin, preduzetnik iz Graza, kod Lipika u zapadnoj Slavoniji, primio je nagradu “Dr Ivan Šreter”.

Drugu nagradu za najbolju novu hrvatsku reč osvojila je Silvana Bamba-Listeš, profesorka iz Splita, koja smatra da bi izraz “emotikon” trebalo zameniti rečju “osećajnik”.

Treće mesto je pripalo policajki iz Zagreba Marti Pribanić za reč “parkomat” kao zamenu za izraz  “automat za naplatu parkiranja”.

“Jezik je odraz identiteta, istorije, kulture i ličnosti svakog od nas, odnosno svakog naroda. Onog momenta kad počnemo prihvatati tudjice i zanemarivati svoj jezik, gubimo identitet i nestajemo kao narod”, rekao je Vukadin.

Konkurs za novu hrvatsku reč, čiji je cilj, kako je navedeno, razvoj pozitivne atmosfere za stvaranje i prihvatanje novih reči i jačanje hrvatske jezičke kulture, prvi je put raspisan 1993. godine na inicijativu akademika Stjepana Babića.

Medju prvim nagradjenim rečima u to vreme bila je reč “osobnica” umesto “legitimacija”, a posle toga pominjane su reči “smećnjak” umesto kanta za djubre, “raskružje” umesto “kružni tok”, “naplatnica” umesto “naplatna kućica”, “daljinac” umesto “daljinski upravljač” i druge.

Od 2006. godine pokrovitelj konkursa je zadužbina nazvana po pakračko-lipičkom lekaru Ivanu Šreteru, koji je politički progonjen zbog borbe za hrvatski jezik, piše “Večernji list”.

“Neke reči koje su proteklih godina nagradjivane kao ‘uspornik’ umesto ‘ležeći policajac’ prihvaćene su u svakodnevnom govoru, dok neke druge nisu, ali nije bitan broj prihvaćenih reči, već je bitno da imamo osećaj da je potrebno misliti o očuvanju svog jezika”, izjavio je Babić.

 

Izvor: SrbijaNet.rs

Slični tekstovi

Ostavite komentar