Prosize kapsule

Orah najzdraviji koštunjavi plod

Orasi su najzdraviji od svih koštunjavih plodova i trebalo bi ih jesti češće, tvrde američki naučnici, ističući da oni sadrže visok nivo antioksidanasa koji pomažu u zaštiti tela protiv bolesti.

Oni napominju da su svi koštunjavi plodovi odlični za ishranu, ali da su orasi najzdraviji.

Analizirajući devet različitih koštunjavih plodova, dr Džo Vilson sa Univerziteta Skrenton ustanovio da orah ne samo da sadrži dva puta više antioksidanasa, već da su njegovi antioksidansi daleko boljeg kvaliteta.

Antioksidansi su jako korisni za organizam, jer sprečavaju  lančane reakcije koje oštećuju ćelije prilikom oksidativnih  promena. Antioksidansi pronadjeni u orahu su dva do 15 puta efikasniji od vitamina E koji je poznat po tome što štiti telo od prirodnih hemijskih supstanci koje uzrokuju bolesti.

Orasi su zdravi i hranljivi, bogati su visoko kvalitetnim proteinima, vitaminima i mineralima kao i dijetetskim vlaknima. Kako prenosi Bi-bi-si prethodna istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje manjih količina oraha može da smanji rizik od srčanih bolesti, pojedinih vrsta raka, dijabetesa tipa 2 i drugih zdravstvenih problema.

Slični tekstovi

Comments are closed.